Sari direct la conținut

Castigator surpriza la blocul 6/49

Romania Libera

Fostul stapan al Loteriei Nationale Romane (LNR), Nicolae Cristea, a platit 146 de miliarde pentru construirea unui bloc care nu a intrat nici pana in prezent in proprietatea companiei de stat. Acesta s-a jucat cu o afacere de 146 de miliarde de lei vechi pana cand situatia a scapat de sub control.

Mai precis, Cristea a semnat un contract beton in favoarea societatii Romcom International SRL – firma abonata la afaceri cu Loteria inca din 1993 – pentru ridicarea blocului 6/49, bonusul premiului cel mare de la renumitul joc. Numai ca blocul facut pe banii institutiei nu a intrat in proprietatea ei, ci a ramas in scripte la constructor.

Subiectul a ajuns tema pentru politisti abia in 2006, la trei zile dupa ce Cristea a fost demis, chiar daca anomalia a fost sesizata din 2005 de fosti angajati ai institutiei. La sugestia Corpului de Control al inspectorilor ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala), noua conducere a Loteriei Romane a incercat sa reglementeze situatia si a ajuns in proces cu Romcom.

Cu toate ca este proprietara in acte, compania de constructii a incercat anul trecut sa obtina dreptul total asupra apartamentelor printr-un contract de vanzare al imobilelor la pretul din 2001-2002.

Inspectorii au mai descoperit ca Nicolae Cristea a aprobat efectuarea unor plati in valoare de 851 de milioane de lei, obligatie care-i revenea constructorului, proprietarul in acte al imobilului M65 din Nerva Traian.

Sesizarea din 2005

In martie 2006, Corpul de Control al ANAF a primit de la Administratia Prezidentiala o sesizare semnata de un grup de fosti salariati ai Loteriei Nationale Romane si trimisa institutiilor-cheie din stat in 2005. Plangerea descria metodele prin care ex-sefii Loteriei achizitionau bunuri destinate acordarii de premii la jocurile pe care le organizau.

Documentul contine informatii relevante despre contractul cel putin ciudat prin care LNR a virat transe de zeci de miliarde de lei unei firme de constructii in schimbul ridicarii unui bloc de locuinte, fara a mentiona clar cine este proprietarul acestui imobil.

Intelegerea neclara dintre sefii Loteriei si cei ai firmei de constructii a condus la ridicarea vestitului bloc 6/49 din Nerva Traian, pentru care Loteria a platit, dar stapanul blocului, potrivit actului de proprietate, este constructorul, firma Romcom International SRL.

Directia de Investigare a Fraudelor din IGP a solicitat Directiei de Control Financiar a ANAF sa verifice daca au fost respectate prevederile legale privind modul de angajare a cheltuielilor efectuate pentru acordarea de premii in cadrul contractelor incheiate cu firma mentionata.

Decizie de miliarde

In 2000, la data semnarii contractului cu Romcom International, Nicolae Cristea, director general si presedinte al Consiliului de Administratie, a aprobat, practic, o afacere – considerata suspecta de ANAF – care a scos din conturile institutiei 146 de miliarde de lei vechi.

Raportul ANAF subliniaza ca „nu au existat documente din care sa rezulte fundamentarea achizitiei din punct de vedere economico-financiar”. Oricum, Cristea a decis, iar constructorul s-a apucat de treaba: a realizat 90 de apartamente, fiecare dotat cu bucatarii de import, aragaz, frigider, spalator inox, grupuri sanitare cu cada de baie.

Devizul initial a fost de 6.449.624 dolari SUA, adica 735 de dolari pentru fiecare metru patrat. Totusi, pretul nu a ramas batut in cuie, ci a fost negociat si a ajuns la 5.699.064 USD. Pana la semnarea documentului, conducerea Loteriei Nationale a lansat o competitie de oferte, dar nu se cunosc detalii privind negocierile purtate pentru ca nu exista documente din cadrul acestora. Pe scurt, Cristea a mers pe mana lui Eugen Vasii, vechiul sau colaborator.

Contract modificat de cinci ori

Afacerea blocului 6/49 dintre Loteria Nationala si Romcom a fost parafata prin contractul 43/9/4.05.2000, act care avea ca obiect transmiterea catre castigatori a proprietatii asupra a 90 de apartamente. Documentul a avut inscrisa o suma, dar in timp aceasta a fost modificata de cinci ori, iar de la 126,5 miliarde s-a ajuns la 146,1 miliarde de lei vechi.

La prima impresie, contractul a fost modificat si structurat pe articole doar in favoarea Romcom. LNR desemna viitorii proprietari, iar constructorul incheia contracte de vanzare-cumparare in baza unei adeverinte care inlocuia biletul norocos. Nicolae Cristea si-a luat, totusi, o masura de siguranta.

A conditionat platile catre constructor prin ipotecarea in prealabil a structurii si terenului aferent celor doua tronsoane pe care s-a ridicat cladirea. Ridicarea ipotecii se facea doar in momentul in care participantii castigatori intrau in proprietatea apartamentului.

Inspectorii ANAF au fost uimiti ca „desi apartamentele au fost achitate de companie, acestea au ramas in proprietatea Romcom International SRL”.

Joaca de-a ipoteca

Specialistii nu s-au lasat pacaliti de povestea cu ipoteca si au descoperit ca primul beneficiar al unei posibile executari a apartamentelor din renumitul bloc nu este Loteria Nationala, ci Romenergo SA. Firma in cauza este cea care a instituit o ipoteca de gradul I, iar Loteria are o ipoteca de gradul II.

Mai mult, acuza inspectorii ANAF, „valoarea gajului nu acopera decat avansul de 35% pentru lucrare, achitat integral de companie si nu a fost actualizat in functie de sumele achitate ulterior”.

Bomba vine aproape de finalul raportului ANAF la acest capitol: ipotecile pentru cele doua tronsoane au fost ridicate in 2001 si 2002, iar „imobilul si terenul au ramas in proprietatea SC Romcom International SRL, desi au fost achitate de companie in proportie de 98,5%”.

si, cu toate ca proprietar cu acte in regula a ramas constructorul, compania de stat a achitat diverse plati, ce insumeaza 851 milioane de lei vechi, bani pe care trebuia sa-i plateasca Romcom pentru notar, intabularea apartamentelor, plata impozitelor, taxe de timbru etc.

In final, inspectorii au solicitat noii conduceri a Loteriei sa rezolve problema trecerii in proprietate a apartamentelor ramase. Surse din cadrul companiei de stat ne-au informat ca, imediat dupa inceperea controlului celor de la IGP, Loteria ar fi primit o propunere de afaceri de la Romcom: sa renunte la apartamente pentru pretul cu care au fost construite in 2001-2002.

Oferta a fost refuzata de actuala conducere a Loteriei. Pana la aceasta ora, Loteria Nationala a improprietarit 58 de castigatori la 6/49 din cele 90 de apartamente construite.

integral in Romania Libera

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro