Sari direct la conținut

Goana dupa petrol si gaze a costat un miliard de euro, in ultimii zece ani

Business Standard

Companiile straine de profil au venit sa prospecteze piata si au incheiat acorduri pentru explorare si productie de titei sau gaze naturale abia in ultimii ani, pe masura ce actorii principali, Petrom si Romgaz, au decis sa renunte la unele perimetre si sa-si concentreze eforturile pe altele.

Explorarea implica investitii impresionante cu un grad mare de risc, iar acesta ar putea fi considerat unul dintre principalele motive pentru care “cautatorii” nu s-au inghesuit inca.

Analizele care arata declinul natural al rezervelor de petrol si gaze ale Romaniei ar fi un al doilea motiv pentru care printre solicitantii de acorduri de concesiune nu se afla nume consacrate ale industriei mondiale de profil.

Esecul gigantului petrolier Shell in Romania, dupa o investitie de 70 milioane de dolari, nu a avut, probabil, darul sa le dea curaj altor investitori mici.

Au existat, insa, si cautari cu final fericit. Petrom a descoperit, recent, petrol pe platforma continentala a Marii Negre si gaze in apropiere de Focsani, in timp ce grupul german Wintershall exploateaza deja de cativa ani zacamantul de gaz descoperit langa Sighisoara.

Companiile Petrom, membra a grupului petrolier austriac OMV, si Romgaz, detinuta de statul roman, controleaza piata interna de productie de titei si gaze naturale, estimata la aproximativ 2,3 miliarde euro. Jocurile de pe piata de extractie a petrolului le face doar Petrom, in timp ce pe cea de gaze Petrom si Romgaz isi impart aproape in mod egal cotele.

Cele doua companii exploateaza cele mai mari zacaminte de petrol si gaze din sud-estul Europei, Romania fiind liderul detasat din acest punct de vedere.

Insa, la ritmul actual de productie, rezervele de petrol se vor epuiza, potrivit lui Gicu Borosi, director general al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), in 15 ani, iar cele de gaze in 17-20 de ani.

In afara celor doi actori principali, exista pe piata cativa jucatori cu ponderi extrem de mici, in special in ceea ce priveste extractia de gaze naturale.

Ca o regula generala, aceste companii, in principal cu capital majoritar strain, au preluat in concesiune zacaminte la care au renuntat Petrom si Romgaz.

“Incepand cu 1999, 43 de zacaminte petroliere au fost preluate de la Petrom si Romgaz dupa ce aceste companii au considerat ca rezervele nu mai sunt profitabile pentru ele”, a declarat Mihai German, director general adjunct al ANRM.

Potrivit acestuia, companiile mici au investit pana in prezent zece milioane de dolari pentru dezvoltarea campurilor preluate si mai au de alocat doua-trei milioane de dolari in functie de caracteristicile fiecarui camp in parte.

“Romgaz si Petrom au investit aproape un miliard de dolari, iar celelalte companii in jur de 300-400 milioane de dolari”, apreciaza Mihai German, de la ANRM.

Un articol de Cristi Matache

Integral in Business Standard

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro