Cererea de ciment a depasit capacitatile de productie
Iar statisticile sunt date peste cap: vanzarile raportate au iesit, in cifre, mai mari decat productia totala.
Marile fabrici de ciment din Romania – cum ar fi cele de la Bicaz, Fieni, Medgidia sau Hoghiz – au fost nevoite sa intrerupa uneori livrarile, pentru ca nivelul cererii a fost mai ridicat decat propriile capacitati de productie.
De altfel, si din datele detinute de patronatul din industria cimentului (CIROM) reiese ca vanzarile au fost mai mari chiar decat productia, ceea ce inseamna ca s-a apelat la stocurile multianuale.
Directorul executiv al CIROM, Ion Crangasu, a declarat ieri, pentru „Adevarul”, ca fabricile fac acum eforturi sustinute pentru cresterea capacitatilor de productie, fiind necesare investitii de ordinul sutelor de milioane de euro.
Producatorii, nevoiti sa investeasca in modernizare
„In primele sase luni din acest an, vanzarile au crescut cu 54% fata de aceeasi perioada din anul trecut, ajungand la 4,6 milioane de tone, in timp ce cresterea productiei a fost de 43%, insumand 4,5 milioane de tone de ciment clasic, tip Portland. In cazul cimentului alb sau din alte categorii, cresterea productiei a fost de 15%-20%”, ne-a declarat Ion Crangasu.
Oficialul CIROM a mai precizat ca „producatorii romani au destule disponibilitati financiare, dar si manageriale, pentru a sustine cresterea necesara a capacitatilor de productie.
Cu siguranta, programele de dezvoltare pentru anii urmatori ale companiilor cu acest profil vor suferi modificari substantiale, in sensul ca investitiile se vor directiona cu prioritate catre cresterea capacitatilor de productie.
Si sunt necesare fonduri de cateva sute de milioane de euro pentru a dezvolta capacitatile morilor si cuptoarelor de ciment, plus celelalte instalatii si echipamente necesare”. Reprezentantul CIROM a mai aratat ca intreaga capacitate de productie a Romaniei s-ar putea ridica la 10 milioane de tone pe an daca acest trend de crestere anuala se va mentine la peste 20%.
Deocamdata, „producatorii urmaresc cu deosebita atentie proiectiile privind bugetul de stat, unde sunt prevazute marile investitii in infrastructura si constructii pentru urmatorul an”, conchide Ion Crangasu.
Un articol de Dan Straut