BNR da de pamint cu piata imobiliara
„E normal ca preturile locuintelor sa fie influentate de marjele de profit de pe piata imobiliara. Cistigurile sint mari, preturile locuintelor sint mari“, a declarat, la un seminar pe teme imobiliare, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR). ,,Marjele de profit ale dezvoltatorilor sint inca mari.
Sa nu uitam insa ca ele au scazut de la 100 la aproximativ 20%. Totusi, comparativ cu Europa, marjele de profit ale dezvoltatorilor sint inca cel putin duble“, a confirmat pentru Cotidianul expertul imobiliar Radu Zilisteanu spusele consilierului guvernatorului BNR.
Adrian Vasilescu a mai afirmat ca piata imobiliara din Romania este nereglementata, astfel ca nu se poate cunoaste pretul mediu al locuintelor, asa cum este stabilit in alte state. „Nu sint sperante ca vom afla prea curind acest pret, pentru ca se lucreaza cu doua preturi, cel afisat si cel real“, a precizat reprezentantul BNR.
In opinia acestuia, sectorul imobiliar ar avea nevoie de un organism de control, astfel incit sa se asigure o mai buna organizare a pietei si o mai mare transparenta. „Nu exista un pret corect. Pretul il fac cererea si oferta. Ce-i drept insa, nu avem la dispozitie informatii clare. Institutul National de Statistica nu are fonduri suficiente pentru a face astfel de cercetari. Ne lipsesc intr-adevar statisticile“, spune Zilisteanu.
„Piata imobiliara mai are nevoie si de o concurenta puternica ce regleaza piata. Nu poate fi concurenta pe o piata care are un raport inegal intre cerere si oferta“, a continuat Vasilescu. Referindu-se la diferenta dintre cerere si oferta, el a aratat ca acest dezechilibru se manifesta la nivelul intregii economii. „In principiu, BNR are dreptate.
Exista unele dezechilibre si preturile sint inca la un plafon foarte ridicat“, a declarat Liviu Ureche, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI). „Inca nu exista concurenta puternica. Este de asteptat sa creasca, insa deocamdata este la un nivel scazut.
In Romania activeaza deocamdata doar fonduri mici si mijlocii cu proiecte de milioane si zeci de milioane de euro si sint asteptate inca marile fonduri“, apreciaza si Zilisteanu.
Referitor la costul inca ridicat al creditarii, Vasilescu a aratat ca este normal ca bancile sa fie prudente la acordarea de credite, recunoscind ca institutiile bancare din Romania acorda imprumuturi la costuri mai mari decit in alte state.
„Daca pina acum nu s-au simtit pe piata romaneasca efectele crizei creditelor ipotecare din Statele Unite ale Americii si din Europa de Vest este pentru ca banca centrala a Romaniei si bancile comerciale au fost prudente in acordarea creditelor si nu si-au asumat riscuri prea mari“, a spus Vasilescu.
Scumpirile din ultimul timp au fost favorizate si de recenta relaxare a acordarii imprumuturilor.
Decizia bancii centrale de a renunta la vechile norme de creditare a favorizat in primul rind cresterea creditului de locuinta. Alpha Bank, de exemplu, prima banca autorizata sa functioneze dupa propriile norme, anunta ca a primit cu 300% mai multe cereri si ca a acordat cu 280% mai multe credite ipotecare in lunile care au trecut de la relaxarea conditiilor.
Reprezentantii BRD, o alta banca ce lucreaza pe norme noi, ne-au spus ca au primit cu 350% mai multe cereri de creditare pe segmentul imobiliar. Valoarea creditului a crescut si ea in medie cu 25% la cele doua banci. Alpha Bank da credite cu un grad de indatorare de 65% (fata de 35% dupa vechile norme),in timp ce BRD merge chiar pina la 70%. Ambele banci iau in considerare si credite fara avans. Pe piata mai activeaza alte opt banci cu norme relaxate, printre care si BCR.
de Lidia Ionita, Serban Buscu