Mircea Oancea, Presedinte CSSPP: Fondurile vor trebui sa atinga un castig minim
O buna parte dintre cei care trebuie sa se inscrie la fondurile de pensii obligatorii sustine ca are deja contractele semnate, inca dinainte de 17 septembrie.
Mircea Oancea: Indiferent ce discutii s-au purtat anterior, toate persoanele care intra in sistemul fondurilor de pensii administrate privat – Pilonul II – trebuie sa semneze actul initial de aderare si sa primeasca prospectul schemei de pensii. Oamenii nu sunt obligati sa semneze cu cei care iau contactat inainte de data de 17 septembrie.
In plus, nu trebuie sa se grabeasca, au la dispozitie patru luni pentru a alege unul dintre fondurile de pe piata. Decizia de aderare trebuie luata in cunostinta de cauza, asa incat trebuie cerute cat mai multe informatii agentilor.
Daca agentul este motivat de comision, viitorul participant trebuie sa fie motivat de cat mai multe informatii clare, iar daca nu le obtine de la primul agent, le poate obtine de la urmatorul. Este posibil ca aceia care au contactat potentialii participanti inainte de data de 17 septembrie sa nu fie autorizati de catre Comisie.
De aceea, cei care adera la fonduri trebuie sa verifice daca agentul care i-a contactat reprezinta cu adevarat o companie de administrare si daca a primit avizul nostru.
Care sunt principalele elemente de siguranta ale Pilonului II? Exista riscul ca participantii sa isi piarda contributiile?
Mircea Oancea: Sistemul este foarte sigur din punct de vedere al constructiei legislative, institutionale si al prudentialitatii in actul de administrare. In ceea ce priveste sistemele de supraveghere si control, legislatia este foarte restrictiva si completa.
Bineinteles ca aceasta legislatie va mai suferi ulterior modificari, completari, pe masura ce sistemul va functiona. La siguranta banilor care intra in sistem concura mai multe elemente.
In primul rand, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, care are rolul nu doar sa emita normele de aplicare a legii, ci si pe acela de supraveghere si control ca aceste reglementari sa fie respectate de catre toti operatorii.
Comisia va primi zilnic rapoarte cu privire la valoarea activului net si valoarea unitatii de fond, acestea fiind rezultatele calculelor realizate de administrator si de banca depozitara, in paralel.
Comisia va mai primi rapoarte saptamanale cu structura investitiilor, lunar ii vor fi inaintate balantele de verificare ale fondului si ale companiei de administrare, iar semestrial si anual – rapoarte despre activitate, despre politica de investitii pe care administratorul si-a asumat-o in cursul procesului de autorizare. Toate acestea sunt analizate si de catre auditorii fondurilor. ]
Cand va aparea fondul de garantare? Fondul de garantare se va constitui in foarte scurt timp, dupa modelul fondului de garantare din sistemul bancar. Va avea rolul de a constitui active care sa reprezinte garantia ca intr-o situatie, de altfel putin probabila, a unei fraude in sistem, participantii isi vor primi toti banii pe care i-au depus.
Cum vor fi evaluate fondurile?
Mircea Oancea: Criteriul va fi acela al randamentului obtinut, pentru ca vor trebui sa garanteze un randament minim. Dupa primii doi ani, adica dupa acumularea unui nivel mai consistent de contributii, se va calcula trimestrial randamentul fiecarui fond si se va face o medie a pietei. Fondurile nu vor putea cobori sub un randament minim stabilit de Comisie.