Cartierul secret al ANL, repetent la Cartea funciara
Consol SA, firma care a construit cartierul secret al ANL din nordul Bucurestiului, unde membrii protipendadei guvernului Nastase si-au cumparat vile la jumatate din pretul pietei, a dat faliment inainte de a termina lucrarile. La prima vedere, pare si ea o victima a sistemului ce a facut ca unii proprietari, fara legaturi politice, sa ramina si in prezent cu casele neterminate.
Patronul ei, Romeo Vilcu, ne-a declarat ca motivul falimentului a fost ca „beneficiarii au cerut foarte multe modificari si imbunatatiri la case, iar majoritatea nu au platit sau au intirziat cu platile catre firma noastra de constructii”. Un extras de la Cartea funciara ne spune insa o alta poveste despre implicarea firmei Consol in cazul cartierului secret.
Terenul pe care se ridicau vilele ANL a fost pus la dispozitie chiar de Consol. Proprietarii urmau sa primeasca gratuit doar portiunea pe care se construia casa. Pentru curte, urmau sa il plateasca la Consol SA. Terenul era insa in litigiu, acest lucru fiind inregistrat la Cartea funciara de cei care il revendicau atit in 2002, cit si in 2003.
Ulterior primei inregistrari, din 5 august 2002, in Cartea funciara s-a inscris dreptul de proprietate al societatii Consol SA. Ulterior celei de-a doua inregistrari a litigiului, in Cartea funciara s-a inscris contractul de ipoteca in favoarea ANL pentru casa construita intre timp. „Din momentul in care s-a inscris litigiul in Cartea funciara, terenul e blocat.
Nu mai poti sa-l vinzi, sa construiesti, sa ipotechezi. Aici este vorba despre reaua-credinta a constructorului, care a ignorat litigiul, dar si de faptul ca cei de la Cartea funciara au ignorat inregistrarile precedente si au permis ANL sa inregistreze ipoteca.
Toate inregistrarile facute de la data inscrierii litigiului si pina la solutionarea lui sint lovite de nulitate”, spune Radu Negrea, secretarul general al Asociatiei Romane a Bancilor. Contactat de Cotidianul pentru a comenta asupra inregistrarilor de la Cartea funciara, Romeo Vilcu ne-a rugat sa il sunam peste o jumatate de ora, dupa care nu a mai raspuns la telefon.
„A fost foarte suspect faptul ca, atunci cind mi-au propus sa cumpar teren pentru curte, cei de la Consol mi-au spus sa merg doar la un anumit notar si nici nu mi-au aratat vreodata un act de proprietate, asa ca am renuntat. Altii au cumparat”, spune unul dintre cei care stau cu casa neterminata in cartierul secret al ANL.
Ca si el, ceilalti proprietari de vile de pe Strada Fabrica de Caramida, care nu faceau parte din protipendada guvernarii PSD si au ramas cu casele neterminate, nu isi pot cauta dreptatea in justitie, deoarece ANL a avut grija ca, prin contractele pe care le-a impus, sa se fereasca de acest lucru.
Pe linga contractul de antrepriza, semnat intre ANL si Consol, si cel de mandat, prin care viitorul proprietar mandata ANL sa il reprezinte in relatia cu firma Consol, era obligatorie si incheierea unui contract direct intre proprietar si firma Consol.
de Razvan Mihai Vintilescu