Privatizarea companiei sirbe NIS se amina
Singura companie petroliera de stat din Balcani care inca nu a fost inca achizitionata sau restructurata are un viitor incert. Privatizarea grupului petrolier sirbesc NIS s-a aminat pentru o perioada nedefinita, din cauza incertitudinilor politice din aceasta tara.
Partidele din coalitia de guvernamint de la Belgrad nu au ajuns la un acord privind modul de privatizare a companiei petroliere de stat NIS, care include si grupul petrochimic, HIP Petrohemija, relateaza publicatia de specialitate ICIS.com.
In discutie a fost procentul de actiuni care sa fie oferit spre vinzare, 25 la suta sau 50 la suta respectiv, pentru a se putea obtine astfel un pret cit mai bun.
Acum, compania NIS se confrunta cu o situatie delicata atita timp cit aminarea procesului de privatizare restrange posibilitatile companiei de finantare a lucrarilor de modernizare iar asta va face din ea o prada usoara pentru competitori, scrie Reuters.
Discutiile referitoare la privatizarea NIS au inceput in anul 2005 cu Fondul Monetar International, dorindu-se atunci oferirea spre vinzare a unui pachet de 25% din actiuni pentru circa 211,8 milioane euro si angajarea de investitii ulterioare de circa 175 milioane euro.
Numai ca, in 2006, cind procesul de privatizare ar fi trebuit demarat, acesta a fost aminat de tensiunile politice datorate campaniei electorale din acel an.
Valoarea de piata a NIS este evaluata de specialisti la circa 0,85 miliarde euro. Printre firmele care si-au exprimat interesul pentru achizitionarea companiei sirbe se numara Rompetrol, MOL (Ungaria), OMV (Austria), PKN Orlen (Polonia), Hellenic Petroleum (Grecia) si companiile rusesti Lukoil si Gazpromneft.
Majoritatea analistilor estimeaza ca favorite in aceasta cursa sunt companiile rusesti, care ar putea fi astfel „recompensate” pentru sustinerea politica pe care Moscova o acorda Belgradului in negocierile privind statutul provinciei Kosovo.