Sari direct la conținut

Moldova vrea sa interzica dubla cetatenie pentru demnitari si functionarii publici

HotNews.ro

Legislativul Republicii Moldova ar putea adopta, in aceasta saptamana, o lege unica, prin care va interzice persoanelor cu dubla cetatenie, admisa de legislatia in vigoare, sa fie promovate in parlament, sa intre in guvern si, in general, sa activeze in functii de stat, informeaza Nezavisimaia gazeta.

Intr-o tara unde mai mult de doua treimi din electorat este format din oameni cu pasapoarte romanesti si rusesti, un asemenea pas poate fi catalogat drept tentativa a partidului la putere de a apara natiunea moldoveneasca de romanizare, procesele poltice din societatea moldoveana de influenta Romaniei si a Rusiei, iar pe sine de infrangerea in alegeri, crede publicatia citata.

Liderul Partidului Democrat, Dumitru Diacov, considera ca respectiva lege este indreptata „impotriva romanizarii, a rusificarii, bulgarizarii si asa mai departe”, avand in vedere ca „in tara nu exista practic om care sa nu detina, pe langa un pasaport moldovenesc inca unul”.

In opinia politicianului, scrie publicatia citata, situatia a atins cotele absurdului, pentru ca sunt „oameni care au si patru pasapoarte in buzunar”.

Cu toate acestea, a adopta un act normativ chemat sa remedieze aceasta stare de lucruri, in conditiile in care in Moldova functioneaza alta lege care permite dubla cetatenie, este o decizie incorecta atat din punctul de vedere al legislatiei, cat si al drepturilor minoritatilor nationale.

Presedintele fractiunii parlamentare a social-democratilor moldoveni, fostul premier Dumitru Braghis, este convins: legea aprobata de majoritatea comunista vizeaza in mod direct opozitia. „Nu este secret faptul ca numerosi deputati din partea partidelor de opozitie sunt astazi si cetateni ai Romaniei”, afirma Braghis.

Alegerile locale din vara au aratat ca Partidul comunistilor, condus de presedintele Vladimir Voronin, pierde vertiginos din popularitate. Pentru a nu pierde alegerile legislative din 2009, Voronin si majoritatea lui parlamentara au decis sa nu permita accesul in parlament a asa numitilor „straini”.

Daca vor sa devina deputati, sa renunte la a doua cetatenie. Asa gandeste, in opinia lui Braghis, majoritatea parlamentara. Intre timp, noteaza Nezavisimaia gazeta, sub incidenta noii legi ar putea intra insusi vicepresedintele parlamentului, liderul Partidului popular crestin-democrat, Iurie Rosca. El s-a numarat printre primii deputati care si-a luat cetatenie romana.

Mai mult, principala lozinca a formatiunii lui politice este unificarea Moldovei cu Romania.

In orice caz, procedura de renuntare la cetatenia altei tari poate dura cel putin un an, daca nu chiar mai mult, astfel ca numerosi politicieni s-ar putea trezi pe banca de rezerva la viitoarele alegeri legislative. Dar, legea il va lovi inclusiv pe presedintele Voronin.

Nu o data mass-media moldovenesti au scris ca seful statului, absolvent, la timpul respectiv, a academiei Ministerului de interne de la Moscova, a primit, pana sa devina presedinte, pensie de general din Rusia. Un lucru imposibil fara cetatenie rusa, precizeaza publicatia.

Braghis este de parere ca „Chisinaul va trebui sa dea explicatii si la Consiliul Europei”, pentru ca a adopta o lege noua fara a modifica vechiul act normativ, care permite detinerea altei cetatenii in paralel celei moldovenesti, este incorect din punct de vedere juridic.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro