Sari direct la conținut

Polonezii aleg un nou Parlament

HotNews.ro

Polonia se pregateste, duminica, pentru aleagerea unui nou Parlament, intr-un scrutin foarte strans care se anunta a fi decisiv pentru soarta fratilor conservatori Kaczynski, controversati pentru politica dusa atat in tara lor, cat si in restul Uniunii Europene.

Potrivit sondajelor de opinie, partidul liberal Platforma Civica (PO), condus de Donald Tusk, are un avans important in fata formatiunii aflate la putere, Dreptate si Justitie (PiS). In schimb, fostii aliati ai fratilor Kaczynski, extrema-dreapta ultra-catolica Liga familiilor poloneze (LPR) si partidul populist Autoaparare, risca sa fie eliminati.

Cursa pentru alegerile legislative a fost relansata vinerea trecuta, dupa ce liderul opozitiei liberale a obtinut o victorie neasteptata in fata premierului Jaroslaw Kaczynski, intr-un duel transmis in direct de televiziunea publica poloneza.

In timp ce Tusk a fost ferm in declaratii si a criticat slaba activitate a guvernului din cei doi ani, premierul a parut nepregatit si prea putin la curent cu preocuparile concrete ale cetatenilor, cum ar fi recenta crestere a preturilor alimentelor sau salariile extrem de mici ale infirmierelor.

Astfel, pozitia partidului liberal a devenit mai stabila, fiind posibil ca Platforma Civica sa castige chiar 46% dintre voturile polonezilor, ceea ce i-ar oferi o majoritate absoluta in Camera inferioara a Parlamentului, cu 236 de locuri din cele 460.

Acest fapt ar reprezenta o puternica lovitura pentru presedintele Lech Kaczynski si fratele sau geaman, care in ultimii doi ani au reprezentat singurul raspuns politic atat pentru dreapta patriotica si catolica, cat si pentru toti perdantii de dupa perioada comunista.

Fratii Kaczynsk – ghimpele din spatele UE

Din 2005, cei doi frati Kaczynski au divizat electoratul din Polonia. Unii saluta politica lor sociala, refuzarea compromisului cu UE si atacurile la adresa Germaniei, in timp ce altii critica blocajele din UE provocate de Polonia, obsesia lor legata de lustratie, acapararea presei publice si dezinteresul fata de reformele economice.

Potrivit AFP, cea de-a doua parere este impartasita si de majoritatea statelor membre ale UE care vad in politica celor doi o adevarata piedica pentru Bruxelles. Agentia de presa noteaza principalele momente in care Polonia s-a opus proiectelor demarate de UE.

noiembrie 2006: Polonia respinge prin veto inceperea negocierilor dintre UE si Rusia in domeniul energiei, cooperarii economice si drepturilor omului.

februarie 2007: Varsovia a avertizat Comisia Europeana ca va construi o autostrada in Valea Raspuda, o rezervatie unica in Europa, in ciuda protestelor venite din partea oficialilor de la Bruxelles.

martie 2007: Polonia da in judecata UE, pe motiv ca reducerea plafonului de emisii poluante afecteaza dezvoltarea economica a tarii.

mai 2007: Gemenii Kaczynski au adoptat o pozitie intransigenta fata de sistemul de votare in Consiliul de ministri UE, pe motiv ca ar spori prea mult influenta Germaniei, tara cu cea mai mare populatie din UE, in detrimentul altor state precum Polonia sau Cehia.

13 septembrie 2007 Polonia respinge aplicarea Cartei Drepturilor Fundamentale, considerata una dintre marile realizari ale tratatului european, intocmit pentru a inlocui Constitutia UE.

19 septembrie 2007: Polonia a blocat planurile UE de a declara ziua de 9 octombrie” Zi europeana impotriva pedepsei cu moartea”, pe motiv ca un asemenea eveniment ar trebui sa condamne si avortul sau eutanasia.

Liderii de la Varsovia – ironizati de cetateni

Pentru cei care nu agreaza politca fratilor Kaczynski, umorul a reprezentat o modalitate de a-si exprima nemultumirile. Glumele anti-Kaczynski au explodat in ultimul an, tot mai multe linkuri, fotografii ori clipuri satirice putand fi accesate pe Internet.

Umorul este alimentat de faptul ca fratii Kaczynski sunt singurii gemeni la putere intr-o tara de pe glob, sunt scunzi, bine facuti si au un nume ce deriva de la cuvantul polonez „Kaczka” („rata”).

O inregistrare video intitulata „Rata poloneza” a facut furori pe Internet, fiind vizualizata de mai mult de doua milioane de ori pe site-ul YouTube.

Imaginile il arata pe Lech Kaczynski care tine un discurs in fata simpatizantilor sai, dupa rezultatele alegerilor prezidentiale din 2005. „As dori sa spun doar trei cuvinte tuturor cetatenilor”, preciza liderul polonez. In urma unui montaj, cuvintele devin „mac, mac, mac”, in timp ce nasul sau si gura i se lungesc pentru a se transforma intr-un bot de rata.

De asemenea, vulturul imperial de pe drapelul Poloniei este transformat intr-o rata.

Umoristii parodiaza si practicile controversate ale fratilor, care au folosit serviciile speciale si politia anticoruptie pentru a intercepta conversatiile unor ministri si deputati. Intr-un desen se poate vedea un sef de sala care propune unui cuplu intr-un restaurant: „Pentru ceva in plus, va propunem o masa la care, va garantam, discutiile nu va sunt ascultate”.

Foarte susceptibili, fratii nu apreciaza deloc aceste glume. Lech a anulat, in iulie 2006, un summit din Germania cu Jacques Chirac si Angela Merkel pentru ca un cotidian german publicase un articol satiric despre gemeni.

Insa tot ei continua sa furnizeze material pentru glume si jocuri. Jaroslaw a facut deliciul multor polonezi cand a recunoscut ca nu are cont in banca si ca toti banii sai sunt la mama lui.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro