Sari direct la conținut

Intr-un an, casele noi s-au scumpit cu 60%

Romania Libera

Antreprenorii din constructii au estimat ca preturile cladirilor noi ar putea fi mai mari cu 60% la finele acestui an, comparativ cu sfarsitul anului 2006. Expertii imobiliari nu neaga aceste raportari, insa arata ca o asemenea scumpire nu poate fi justificata economic, nici prin majorarea salariilor muncitorilor, nici prin scumpirea terenurilor, a utilitatilor sau a materialelor de constructii.

Daca preturile caselor si apartamentelor din blocurile noi vor continua sa creasca intr-un ritm ametitor, ca pana acum, tranzactiile de pe acest segment al pietei imobiliare s-ar putea bloca.

O crestere plauzibila

Presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu, a declarat ca o crestere cu circa 60% a preturilor constructiilor noi este plauzibila. „Confirm aceasta crestere si, de altfel, ea este consemnata in toate statisticile”, a spus Plosceanu.

Costul mediu pe metrul patrat al noilor proprietati poate ajunge astfel la 800 de euro la finele acestui an, insa vor exista si constructii de lux, situate in locatii exclusiviste, cu 4.500-5.000 de euro pe metrul patrat.

Potrivit agentilor imobiliari, cauzele scumpirii caselor pot fi grupate in cinci mari categorii: oferta insuficienta de pe piata (determinata, printre altele, de criza muncitorilor constructori si de lipsa terenurilor adecvate), posibilitatea contractarii unor credite bancare din ce in ce mai mari de catre populatie (ca urmare a relaxarii creditarii si a obtinerii unor venituri tot mai

consistente de catre angajati), cresterea preturilor materialelor de constructii, dorinta celor care dezvolta ansambluri rezidentiale de a obtine profituri cat mai semnificative si fiscalitatea (uneori, impozitul asupra tranzactiilor imobiliare speculative este transferat in sarcina cumparatorului, prin pretul mai mare perceput pentru locuinta).

Prea scump

„O crestere de 60%, chiar si de la un an la altul, este foarte mare.

Nu este plauzibila o asemenea crestere, chiar daca uneori ea este argumentata prin faptul ca lefurile solicitate de muncitorii in constructii sunt prea mari sau prin aceea ca forta de munca inalt calificata si calificata din constructii pleaca din tara”, a apreciat Ion Radu Zilisteanu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare.

El a explicat ca pretul unei constructii este dat de trei componente principale – pretul terenului, cel al utilitatilor si constructia in sine -, la care se adauga profitul dezvoltatorului.

integral in Romania Libera

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro