Salariul minim – calul troian din bugetul pe 2008
Romania se afla pe locul 4 in ceea ce priveste rata somajului in randul tinerilor in UE, desi pe total somajul in Romania nu depaseste media europeana.
Decizia tribunalului din Dolj de a obliga unitatile de invatamant sa plateasca salariul minim negociat de sindicate si patronate, si nu pe cel stabilit de Guvern pune in pericol executia bugetara pe 2008.
Daca masura se va extinde la nivelul intregii tari si va fi aplicata tuturor bugetarilor retroactiv, Executivul va trebui sa gaseasca resursele necesare (de ordinul miliardelor de lei) punerii in aplicare a deciziei judecatoresti.
Si asta pentru ca Romania este tara salariilor minime: salariul minim brut pe tara garantat in plata (390 de lei) prin lege de Guvern, si alte doua negociate de sindicate si patronate, in baza Contractului Colectiv de Munca, in functie de calificarea angajatului (440 lei fara studii superioare, 880 lei – cu studii superioare).
Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), prin Uniunea Sindicatelor Independente din Invatamant Dolj, a castigat, lunea trecuta, definitiv si irevocabil procesul in care profesorii doljeni cereau respectarea articolului 40 din Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010 din 29 decembrie 2006.
Acesta prevede ca salariul minim brut pentru angajatii cu studii superioare sa fie de 880 lei, si nu de 761 lei, salariul de baza brut acordat prin lege personalului didactic cu studii superioare debutant.
De altfel, FSLI a solicitat Guvernului Romaniei sa emita o ordonanta de urgenta prin care sa se stabileasca, incepand cu 1 ianuarie 2007, ca pentru cei peste 45.000 de salariati din invatamant cu studii superioare debutanti salariul minim brut sa fie de 880 lei si sa se acorde diferentele de drepturi salariale incepand cu 1 ianuarie, actualizate cu rata inflatiei.
Guvernul a ripostat, prin vocea ministrului muncii, Paul Pacuraru, sustinand ca salariul personalului didactic cu studii superioare se stabileste prin lege, la fel ca si in sanatate sau alte sectoare de activitate, si nu in baza Contractului Colectiv de Munca.
„Salariul minim brut negociat se aplica celor cu salarii stabilite in baza negocierii.
Personalul didactic cu studii superioare nu intra in aceasta categorie si, prin urmare, acest subiect din ultimele zile este fals si instanta a fost in eroare atunci cand a dat castig de cauza sindicatului, intrucat toate actiunile de acest tip au fost respinse de celelalte instante din tara“, sustine Paul Pacuraru.
Majorarea salariului minim duce la inflatie
Daca si celelalte sindicate ale bugetarilor vor apela la instanta cerand respectarea salariului minim din Contractul Colectiv de Munca, iar aceasta le va da dreptate, Guvernul va avea mari dificultati, fiind obligat sa le plateasca retroactiv.
De altfel, salariul minim este marea problema a acestui guvern, sindicatele amenintand cu greva in cazul in care Executivul isi va mentine propunerea de majorare a salariului minim pentru 2008 cu numai 2% mai mare decat salariul minim prevazut prin Contractul Colectiv de Munca de anul trecut, la nivelul de 450 de lei.
Nici salariul minim propus de patronate, de 460 lei, nu este pe placul sindicatelor. Acestea solicita un salariu minim de 640 lei. O majorare abrupta a salariului minim va pune o presiune directa si pe celelalte salarii, inclusiv pe cele bugetare.
De asemenea, salariul mediu brut pe economie ar urma sa creasca peste asteptarile pietei, cu un efect direct asupra pensiilor care ar urma sa fie platite in 2009. Si asta pentru ca punctul de pensie va fi calculat, potrivit legii, in functie de salariul mediu brut estimat la finalul anului 2008 de Comisia Nationala de Prognoza.
Cu alte cuvinte, intr-un scenariu negativ, pentru 2008, Guvernul va trebui sa gaseasca resursele platii retroactive a unui salariu minim de 880 lei pentru bugetarii cu studii superioare, iar pentru 2009 va fi nevoit sa stranga bani pentru plata unor salarii mult mai mari, dar si pentru pensii considerabil mai ridicate decat cele estimate in prezent.
Pentru ca, vrea, nu vrea, actualul executiv a decis ca punctul de pensie sa fie de la 1 ianuarie 2009, 45% din salariul mediu brut pe economie.
Acest lucru este recunoscut si de ministrul muncii, care sustine ca orice majorare a salariului minim se duce „in cascada“, ca efect, in tot sistemul de salarizare si risca sa impinga si salariul mediu, precum si alte prestatii la un nivel foarte ridicat. „In urma cu
o saptamana, chiar guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a spus ca cel mai mare risc pe inflatie vine tocmai din cresterea necorelata a salariilor cu productivitatea si indicatorii de eficienta, pentru ca asta inseamna ca se introduc bani fara productivitate, fara acoperire economica“, a mai spus ministrul muncii.
In disperare de cauza, ministrul Paul Pacuraru a anuntat ca va cere Guvernului „ruperea“ prestatiilor sociale de venitul minim garantat si are in vedere stabilirea unui singur salariu minim, a declarat joia trecuta, dupa intalnirea cu sindicatele si patronatele, ministrul muncii, Paul Pacuraru.
Tinerii vor taia frunza la caini
Dincolo de dificultatile bugetare cu care s-ar confrunta Guvernul, care s-ar putea transpune intr-o spirala inflationista, nici tinerii nu prea au de ce sa se bucure. Romania, desi are o rata a inflatiei de 6,8% potrivit Eurostat, egala cu media UE, se afla pe locul 4 in ceea ce priveste somajul in randul tinerilor sub 25 de ani, cu o rata de 20,4% in luna iunie.
Iar o majorare a salariului minim pe economie nu va face decat sa inrautateasca acest fenomen. Si asta pentru ca legea privind salariul minim nu este, in realitate, o lege privind ocuparea fortei de munca, ci una referitoare la neocuparea ei.
Ea nu obliga un patron sa angajeze un salariat la nivelul salariului minim, ci il obliga sa nu angajeze salariatul la niveluri de salarii situate sub minimul fixat prin lege. De asemenea, ea il constrange pe lucrator, indife-rent cat de mult ar dori sa primeasca o slujba cu un salariu sub nivelul minim, sa nu poata accepta slujba.
Daca patronul vrea sa mentina nivelul productiei, pe masura ce trece timpul el isi va inlocui lucratorii necalificati, deveniti pe neasteptate scumpi, cu lucratori mai putini, dar mai calificati, si cu
tehnologie mai sofisticata, astfel incat productivitatea lui totala sa ramana constanta. Primii sacrificati vor fi cei mai putin pregatiti, in special tinerii fara experienta. In plus, sindicatelor nu prea le pasa de somaj, ele fiind reprezentantele celor aflati deja in campul muncii.
Sindicatele vor, prin majorarea salariului minim, sa elimine concurenta, impunand muncii un pret care-i scoate de pe piata pe cei mai putin calificati.