Italia: Taxa pe „profiturile excedentare” ale giganților din energie nu reușește să se impună
Taxa pe „profiturile excedentare” ale giganților din energie, introdusă în martie de Italia pentru a sprijini familiile și întreprinderile în fața creșterii prețurilor, a adus până în prezent doar 2,7 miliarde de euro, a anunțat miercuri ministrul Economiei, Giancarlo Giorgetti, citat de AFP.
La sfârșitul lunii noiembrie, veniturile fiscale generate de această schemă „se ridicau la aproximativ 2,75 miliarde de euro”, o sumă „în linie cu estimările actualizate ale guvernului”, a spus el în Parlament.
Cu toate acestea, această sumă a fost cu mult sub veniturile de peste 10 miliarde de euro vizate inițial de fostul guvern al lui Mario Draghi. Multe companii, care au contestat modul în care este calculată taxa, au refuzat să o plătească.
În cazul în care termenul limită ar fi fost stabilit pentru 30 noiembrie, grupurile energetice ar fi putut să își facă plățile până joi „fără a suporta amenzi”, le-a spus Giorgetti celor reținuți.
Guvernul lui Mario Draghi a introdus o taxă de 25% pe veniturile „suplimentare” ale companiilor energetice care au beneficiat de creșterea prețurilor la gaze și electricitate. Această taxă a fost percepută pentru plățile supuse TVA.
În propunerea sa de buget pentru 2023, actualul guvern al Giorgiei Meloni prevede venituri fiscale de 2,6 miliarde de euro dintr-un nou sistem de impozitare a producătorilor și distribuitorilor de energie, care este mai orientat spre profit.
Noua schemă prevede o rată de 50% pentru partea din profitul companiilor din 2022 care este cu cel puțin 10% mai mare decât media profiturilor declarate în ultimii patru ani. Aproximativ 7.000 de companii sunt vizate de această măsură temporară.
Această taxă este în conformitate cu recomandările Comisiei Europene, care a anunțat la sfârșitul lunii septembrie că dorește să ceară o „contribuție temporară de solidaritate” din partea producătorilor și distribuitorilor de gaz, cărbune și petrol.
foto: Dreamstime