Sari direct la conținut

Parteneriat istoric în domeniul apărării. Cel mai avansat avion de luptă, construit de Japonia, Marea Britanie și Italia

HotNews.ro
Avion Typhoon, Foto: Claire Hartley/Bav Media / Shutterstock Editorial / Profimedia
Avion Typhoon, Foto: Claire Hartley/Bav Media / Shutterstock Editorial / Profimedia

Japonia, Marea Britanie și Italia își unesc forțele pentru a construi avioane de luptă de ultimă generație într-un parteneriat inovator care reunește Europa și Asia și care reprezintă prima colaborare industrială majoră în domeniul apărării din Japonia în afara Statelor Unite ale Americii de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, potrivit Reuters.

Acordul, despre care Reuters a relatat în iulie, vizează punerea în funcțiune a unui avion de luptă avansat de primă linie până în 2035, prin combinarea proiectului Future Combat Air System, condus de Marea Britanie, cunoscut și sub numele de Tempest, cu programul japonez F-X, în cadrul unui proiect numit Global Combat Air Programme (GCAP), au anunțat vineri cele trei țări.

Pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina și al intensificării activității militare chineze în jurul Japoniei și Taiwanului, acordul ar putea ajuta Japonia să contracareze puterea militară tot mai mare a vecinului său și să ofere Marii Britanii un rol mai important în materie de securitate într-o regiune care este un motor cheie al creșterii economice globale.

„Ne-am angajat să susținem ordinea internațională bazată pe reguli, liberă și deschisă, ceea ce este mai important ca niciodată într-un moment în care aceste principii sunt contestate, iar amenințările și agresiunile sunt în creștere”, se arată într-o declarație comună a liderilor celor trei țări.

Pe fondul a ceea ce consideră a fi o deteriorare a securității regionale, Japonia va anunța în această lună un plan de consolidare militară care se așteaptă să dubleze cheltuielile pentru apărare la aproximativ 2% din produsul intern brut în cinci ani.

Premierul britanic Rishi Sunak a declarat că Regatul Unit trebuie să rămână în vârful tehnologiei de apărare și că acordul va crea noi locuri de muncă.

BAE Systems PLC din Marea Britanie, Mitsubishi Heavy Industries din Japonia și Leonardo din Italia vor conduce proiectarea aeronavei, care va avea capacități digitale avansate în domeniul inteligenței artificiale și al războiului cibernetic, potrivit Ministerului japonez al Apărării.

Noul avion de luptă, compatibil NATO

Producătorul european de rachete MBDA se va alătura, de asemenea, proiectului, împreună cu producătorul Mitsubishi Electric Corp. Rolls-Royce PLC, IHI Corp și Avio Aero vor lucra la motor, a adăugat ministerul japonez al apărării.

Cu toate acestea, cele trei țări trebuie încă să stabilească unele detalii privind modul în care va decurge proiectul, inclusiv cotele de muncă și locul în care va avea loc dezvoltarea.

De asemenea, Marea Britanie dorește ca Japonia să îmbunătățească modul în care oferă autorizații de securitate contractorilor care vor lucra la aeronavă, au declarat surse familiarizate cu subiectul pentru Reuters.

Alte țări s-ar putea alătura proiectului, a declarat Marea Britanie, adăugând că avionul de luptă, care va înlocui avioanele sale de luptă Typhoon și va completa flota sa de avioane F-35 Lightning, va fi compatibil cu avioanele de luptă pilotate de alți parteneri din Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

SUA salută inițiativa

Confirmarea planului celor trei țări vine la câteva zile după ce companii din Franța, Germania și Spania au obținut următoarea fază a unei inițiative pentru a construi un avion de luptă de ultimă generație care ar putea fi operațional din 2040.

SUA, care s-au angajat să apere toate cele trei țări prin apartenența lor la NATO și printr-un pact de securitate separat cu Japonia, au salutat, de asemenea, acordul comun Europa-Japonia.

„Statele Unite al Americii sprijină cooperarea în materie de securitate și apărare a Japoniei cu aliați și parteneri cu aceeași viziune, inclusiv cu Regatul Unit și Italia”, a precizat Departamentul american al Apărării într-o declarație comună cu Ministerul japonez al Apărării.

Inițial, Japonia luase în considerare construirea următorului său avion de luptă cu ajutorul contractorului american din domeniul apărării Lockheed Martin Corp, care propusese un avion care să combine structura avionului F-22 cu sistemele de zbor de la avionul de luptă F-35.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro