A fi sau a nu fi Voronin
Comunistii au cistigat scrutinul parlamentar, dar nu si dreptul de a-l alege pe presedinte. Analistii spun ca PCRM a scazut pe fondul campaniei rusesti. Voronin ar putea ramine totusi in fotoliul prezidential, in functie de jocul aliantelor postelectorale.
Comisia Electorala Centrala din Republica Moldova a prezentat ieri rezultatele finale ale alegerilor parlamentare de duminica, confirmind victoria obtinuta de Partidul Comunistilor (PCRM) in fata principalilor contracandidati, Blocul Moldova Democrata (BMD) si crestin-democratii (PPCD).
Scorul comunistilor, 46,1% din totalul voturilor, respectiv 55 de mandate din cele 101 existente, le ofera acestora posibilitatea de a forma guvernul si de a-l alege pe seful parlamentului, dar nu si pe presedintele Republicii. Un rol destul de important in noul parlament il va juca BMD, care a obtinut 28,4%, respectiv 35 de mandate, si chiar PPCD, cu 9,7%, reprezentind 11 mandate.
La Bucuresti, moldovenii din Romania au votat in mare parte cu opozitia – aproape 1.900 de voturi pentru crestin-democrati, 1.450 pentru BMD si numai 120 pentru comunisti.
Scaderea comunistilor de la cele 71 de mandate detinute pina in prezent este, totusi, pusa de analistul Arcadie Barbarosie, directorul executiv al Institutului de Politici Publice (IPP) de la Chisinau, pe seama campaniei duse de Moscova impotriva lui Vladimir Voronin.
Potrivit lui Barbarosie, un bun exemplu il constituie in acest caz populatia gagauza, care a votat masiv in 2001 cu PCRM, insa a preferat acum sa se indrepte spre miscarea Ravnopravie, care nu a obtinut procentul necesar accederii in parlament.
OSCE: scrutinul-OK, nereguli in campanie
Intr-o conferinta sustinuta ieri la Chisinau, observatorii internationali au declarat ca alegerile din Moldova au respectat, in general, normele OSCE si pe cele ale Consiliului Europei. Declaratia reprezentantilor OSCE a atras totusi atentia asupra neregulilor inregistrate, in special in ceea ce priveste desfasurarea campaniei electorale si accesul competitorilor la mass-media publice.
Altfel a sunat caracterizarea facuta de observatorii din tarile CSI, care au considerat ca alegerile au fost fraudate atit in ziua scrutinului, cit si in campania electorala. Seful echipei de observatori, Aleksei Kocetkov, a declarat presei de la Chisinau ca in ziua scrutinului autoritatile moldovene au trucat alegerile prin aruncarea masiva in urne a buletinelor stampilate.
In opinia lui Kocetkov, concluziile OSCE nu pot fi considerate veridice, deoarece „sint alcatuite din timp, in functie de preferintele politice ale acestei organizatii“.
Jocul aliantelor
Reprezentantii opozitiei, liderul PPCD, Iurie Rosca, si cel al BMD, Serafim Urechean, au tinut sa declare, imediat dupa anuntarea rezultatelor, ca nu au de gind sa formeze o alianta cu Partidul Comunistilor. Primarul Chisinaului, Serafim Urechean, i-a invitat totodata pe crestin-democrati intr-o alianta care ar putea forma o opozitie reala pentru comunisti.
Prima intentie anuntata de reprezentantii opozitiei pare a fi mai degraba cea a fortarii alegerilor anticipate, o varianta posibila in cazul in care presedintele republicii nu va fi ales dupa 3 incercari.
Directorul IPP, Arcadie Barbarosie, a declarat insa pentru „Cotidianul“ ca, la o prima analiza, exclude varianta anticipatelor, prea putini deputati fiind dispusi sa repete alegerile si o campanie electorala obositoare.
Analistul IPP a precizat ca varianta cea mai probabila este in acest moment realegerea presedintelui Voronin, cu voturile comunistilor plus alte voturi suplimentare din partea reprezentantilor BMD, un bloc insuficient omogenizat, care ar putea „fi sortit desfiintarii“.
Barbarosie nu a exclus insa posibilitatea unei sustineri venite din partea crestin-democratilor pentru candidatura lui Vladimir Voronin.