Sari direct la conținut

A fost sau n-a fost? Guvernul sustine ca a avizat nefavorabil initiativa legislativa care baga ziaristii in inchisoare daca publica informatii din dosarele penale, dupa ce inital comunicase un aviz favorabil. Intre timp, Ponta a aparat proiectul de lege

Guvernul a acordat in sedinta de miercuri aviz nefavorabil propunerii legislative initiate de senatorul PSD Serban Nicolae care prevede ca orice cetatean care dezvaluie informatii din dosarele penale risca o pedeapsa de pana la trei ani de inchisoare, proiect care a starnit o serie de critici in spatiul public dupa ce a fost aprobat tacit in luna septembrie de catre Senat. Initial, Biroul de presa al Guvernului a transmis miercuri dupa-amiaza ca Executivul a avizat favorabil proiectul legislativ, dar a revenit cu un comunicat la ora 22.38 in care arata ca avizul a fost nefavorabil. Curios este insa ca premierul Ponta a luat apararea initiativei lui Serban Nicolae intr-o declaratie publicata de Agerpres si Mediafax in jurul orei 21.00, deci inainte de al doilea comunicat al Guvernului, fara sa spuna nimic despre o eventuala eroare a Biroului de presa. La miezul noptii, Guvernul a revenit cu un alt comunicat de presa prin care sustine ca informatia initiala a fost transmisa dintr-o eroare tehnica.

Cronologia zilei pe subiectul propunerii legislative:

1. Ora 16.42. Biroul de presa al Guvernului trimise un comunicat de presa in care arata – printre alte subiecte de pe agenda sedintei de Guvern – ca Executivul a dat aviz favorabil propunerii legislative a lui Serban Nicolae. Subiectul e tratat imediat in media electronica si pe televiziunile de stiri, mai cu seama B1 si Realitatea TV.

2.Apar reactiile negative din partea ziaristilor, analistilor, societatii civile (ex: Freedom House emite un comunicat de presa)

3. Ora 21.00. Victor Ponta face declaratii la finalul unui miting electoral. Agerpres (ora 21.03) si Mediafax (ora 21.50) publica declaratiile in care Ponta ia apararea initiativei lui Serban Nicolae si nu spune in nici un moment ca avizul favorabil comunicat de Biroul de presa ar fi, in realitate, un aviz nefavorabil. Ponta: Potrivit lui Ponta, ‘într-o societate normală, cei care dau informaţii din dosare sunt Birourile de presă ale Parchetelor şi pentru cei care cumva dezvăluie informaţii nepublice, în toată Europa, există sancţiuni’.

4. Ora 22.38. Guvernul revine cu un nou comunicat de presa legat de agenda sedintei de astazi, iar in dreptul initiativei lui Serban Nicolae apare mentiunea „aviz nefavorabil in forma prezentata”.

5. Ora 00.10. Guvernul a revenit cu un alt comunicat de presa prin care sustine ca informatia initiala a fost transmisa dintr-o eroare tehnica. „Dintr-o eroare tehnica, in comunicatul de presa de dupa sedinta de guvern s-a transmis informatia ca toate proiectele prezentate in sedinta de guvern au primit aviz favorabil. Pentru corecta informare a opiniei publice, mentionam ca, printre cele 37 de puncte de vedere ale Guvernului cu privire la unele proiecte legislative initiate in prezent, exista cateva care nu au primit aviz favorabil. Printre acestea se enumera si proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr 286/2009 privind Codul Penal, referitor la noi pedepse pentru cetatenii care dezvaluie informatii din dosarele penale, care nu a fost avizat pozitiv de catre Guvernul Romaniei”, se arata in comunicatul Guvernului de la miezul noptii.

Ce contine proiectul lui Serban Nicolae:

„Dezvaluirea de informatii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauza penala aflata in curs de cercetare, se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la trei ani. Daca fapta este savarsita de un judecator sau de un reprezentant al organului de urmarire penala, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 5 ani”, se arata in proiectul de initiativa legislativa. Vezi documentul atasat.

Daca proiectul de lege va intra in vigoare, orice jurnalist care publica informatii din dosare penale (ex. stenograme) va risca sa fie condamnat la inchisoare.

Precizam ca Serban Nicolae a fost in trecut avocatul ex-senatorului PSD Catalin Voicu, condamnat la sapte ani de inchisoare pentru coruptie. Pentru a deveni lege, proiectul trebuie adoptat si de Camera Deputatilor, decizionala in aceasa speta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro