Sari direct la conținut

Acord între România și Ucraina pentru recunoașterea actelor de studii

Educatie, Foto: Dirk Ercken | Dreamstime.com
Educatie, Foto: Dirk Ercken | Dreamstime.com

Guvernul a aprobat legea de ratificare a acordului între țara noastră și Ucraina pentru recunoașterea reciprocă a actelor de studii. Este primul astfel de acord semnat în ultimii 24 de ani, punctează reprezentanții Ministerului Educației. România și Ucraina își vor recunoaște reciproc, printre altele, perioada studiilor din învățământul preuniversitar, dar și diplomele de licență și master.

Principalele prevederi din acord, conform Ministerului Educației:

  • recunoașterea reciprocă a perioadelor de studii din învățământul preuniversitar;
  • recunoașterea Diplomei de licență, Diplomei de licență și master și a oricărei alte diplome de studii universitare, cu o durată de 5-6 ani (minim 300 de credite ECTS), eliberate în România cu diplomele de studii universitare de Specialist și Magister, eliberate în Ucraina;
  • recunoașterea Atestatului cu o durată de 10 ani eliberat de instituțiile de învățământ secundar din Ucraina cu Diploma de Bacalaureat din România, numai dacă acest atestat este însoțit de o diplomă de studii universitare recunoscută în România;
  • recunoașterea în România a diplomelor de studii superioare (licență, master, doctorat) în Teologie, eliberate de instituțiile de învățământ superior religios din Ucraina, care nu sunt incluse în sistemul formal de educație, dacă sunt însoțite de certificatul de recunoaștere de stat prevăzut de legislația Ucrainei.

Reprezentanții Ministerului Educației spun că era nevoie de semnarea acestui acord, având în vedere necesitatea respectării normelor europene. Acest pas înseamnă și accesul mai facil la studii și pe piața forței de muncă a cetățenilor din România și Ucraina, se arată într-un comunicat de presă.

  • „De asemenea, au contribuit la acest proces și modificările legislative întreprinse la nivelul sistemului național de învățământ din cele două state, inclusiv stabilirea Cadrului Național al Calificărilor.
  • Prin intermediul noului acord, cele două ministere au consolidat relațiile bilaterale în domeniul educației, ceea ce va contribui, totodată, la facilitarea accesului la studii și la piața forței de muncă a cetățenilor din cele două state, cu respectarea politicilor europene în domeniu”, punctează cei de la Ministerul Educației.

Săptămâna asta, marți, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost întrebat dacă Ucraina va recunoaște că limba moldovenească nu există. Zelenski a spus că o decizie în acest sens va fi luată „într-o săptămână sau două” de către Guvernul Ucrainei, dar a precizat și că asta nu este o „problemă globală”.

Foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro