Actiunile Gabriel Resources in scadere, dupa o decizie a instantei
Cotatia actiunilor Gabriel Resources a coborat, marti dupa amiaza, la bursa din Toronto, cu aproape 15%, dupa ce Curtea de Apel Brasov a anulat unul dintre certificatele de descarcare arheologica pentru proiectul minier Rosia Montana. Nivelul actiunilor este cel mai scazut din ultimii doi ani si jumatate.
Titlurile companei canadiene au incheiat sedinta de tranzactionare la 1,38 dolari canadieni pe unitate, in scadere cu 21 de centi, dupa ce au atins, anterior, 1,35 dolari canadieni pe unitate, transmite agentia de presa Reuters. Scaderea se datoreaza incertitudinilor sporite cauzate de pierderea unui certificat de descarcare arheologica.
Luni, judecatorii Curtii de Apel Brasov au anulat unul din certificatele de descarcare arheologica obtinute de Rosia Montana Gold Corporation pentru proiectul minier din Apuseni, actul declarat nul fiind cel care viza masivul Carnic.
„Curtea de Apel Brasov a anulat certificatul de descarcare de sarcina arheologica numarul 4 din ianuarie 2004, emis de Ministerul Culturii si Cultelor pentru ca Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) sa poata exploata Masivul Carnic de la Rosia Montana. Hotararea Curtii este definitiva si efectul sau este acela ca galeriile romane si pre-romane unice, precum si intregul Masiv Carnic sunt din nou protejate”, se arata intr-un comunicat al organizatiei Alburnus Maior
„Efectul deciziei este acela ca galeriile romane si pre-romane unice precum si intregul Masiv Carnic sunt din nou protejate. Curtea a respins de asemenea cererea de interventie in acest caz formulata de Rosia Montana Gold Corporation si a admis cererile de interventie formulate de mai multe ONG-uri din Romania”, se mai arata in informatia de presa a ONG-urilorcare se opun proiectului.
Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) este detinuta in proportie de 80% de catre Gabriel Resources, o companie miniera canadiana de mica dimensiune, care intentioneaza sa stramute localnicii din Rosia Montana pentru a realiza cea mai mare mina de aur de suprafata din Europa. Restul de 20% din actiuni sunt detinute de Minvest, o companie miniera de stat. Arheologi si institutii experte din Romania si din intreaga lume au protestat in mod repetat impotriva distrugerii valorilor arheologice de la Rosia Montana pe care acest proiect minier ar cauza-o.
Carnic este protejat conform legislatiei romanesti in vigoare (Legea 5/2000) ca patrimoniu cultural de interes national. Cu toate acestea, Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) a emis certificatul de descarcare de sarcina arheologica Nr. 4 in ianuarie 2004, prin care a fost revocat statutul de protectie al Masivului Carnic. Aceasta decizie a fost determinata de intentia RMGC de a exploata bogatele rezerve de aur din acest masiv.
Alburnus Maior a initiat o actiune in instanta impotriva MCC in februarie 2004 pentru a demonstra ca nu exista nici o baza stiintifica si legala pentru certificatul de descarcare.
Rosia Montana Gold Corporation intentioneaza sa exploateze timp de aproape 20 de ani zona de la Rosia Montana, sustinand ca ar putea extrage cateva mii de tone de aur si argint prin procedeul de cianurare. Compania canadiana intentioneaza sa initieze o investitie de aproape un miliard de dolari, pentru exploatarea celui mai mare zacamant auro-argintifer din Europa. In urma studiilor realizate in zona, specialistii au descoperit o rezerva de aproximativ 331 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.