Sari direct la conținut

Administrația Trump face presiuni pentru un nou acord, extins, prin care să controleze mineralele rare și energia Ucrainei, dar fără a oferi garanții de securitate

HotNews.ro
Volodimir Zelenski, față în față cu Donald Trump și JD Vance. Foto: Profimedia
Volodimir Zelenski, față în față cu Donald Trump și JD Vance. Foto: Profimedia

Administrația Trump încearcă să obțină noi condiții pentru accesul SUA la minereurile critice și la activele energetice ale Ucrainei, fără a oferi în schimb Kievului garanții de securitate, relatează joi Financial Times (FT).

Conform noului acord, care a fost trimis Kievului și consultat de FT, se pare că actuala administrație republicană de la Casa Albă solicită ca Ucraina și SUA să înființeze un consiliu de supraveghere care să supravegheze un fond comun de investiții, pentru a împărți între cele două țări veniturile obținute din proiectele de petrol, gaze și mineralele rare ale Ucrainei, notează Sky News.

SUA ar urma să numească trei dintre cei cinci membri ai consiliului de administrație, conferind Washingtonului putere deplină de veto asupra fondului, potrivit noii variante a acordului.

În plus, SUA ar primi redevențe din fond înaintea Ucrainei.

Draftul noului acord prevede, de asemenea, că proiectele acoperite de fond le-ar include pe cele realizate chiar de guvernul ucrainean, dar nu include dispoziții privind deținerea de către SUA a infrastructurii de energie nucleară a Ucrainei – propunere pe care Donald Trump a făcut-o săptămâna trecută.

Cu toate acestea, trei oficiali ucraineni de rang înalt, citați de FT, au sugerat că este puțin probabil ca acordul să se realizeze, unul dintre aceștia afirmând că noul proiect de propunere al SUA este „incorect”, iar altul asemănându-l cu un „jaf”.

În luna februarie, Kievul și Washingtonul au convenit asupra unui acord crucial privind minereurile de pământuri rare ale Ucrainei.

Donald Trump consideră tranzacția cu Ucraina privind minereurile drept o modalitate corectă de a recupera miliardele de dolari pe care SUA le-au oferit Kievului pe parcursul războiului cu Rusia – prin intermediul armelor și al sprijinului financiar.

Luna trecută, președintele Volodimir Zelenski s-a deplasat în SUA pentru a semna acordul, dar apoi a izbucnit un conflict puternic în Biroul Oval, în fața camerelor de vederi, între el, pe de o parte, și Trump și vicepreședintele american, JD Vance, de cealaltă parte, iar liderul ucrainean a fost dat afară de la Casa Albă și a plecat, fără a mai semna înțelegerea.

Mai devreme joi, președintele ucrainean a declarat, într-o conferință de presă susținută la Paris, la finalul reuniunii liderilor europeni privind Ucraina, că Washingtonul schimbă „în mod constant” termenii acordului privind mineralele.

„Nu am de gând să merg la Washington pentru că nu există nicio astfel de chestiune pe ordinea de zi”, a spus Zelenski.

În ceea ce privește acordul în sine, el a precizat că „avem o mulțime de astfel de acorduri cu privire la minerale” și că SUA vor trimite un proiect final mai târziu.

De asemenea, liderul ucrainean a insistat să transmită publicului american că dorește o relație bună cu Washingtonul.

„Nu aș vrea să las Statele Unite cu sentimentul că Ucraina este împotriva lor în general, pentru că am arătat constant (că trimitem) semnale pozitive. Suntem în favoarea cooperării cu Statele Unite ale Americii”, a adăugat Zelenski.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro