Război în Ucraina, ziua 1128: Coreea de Nord a trimis alți 3.000 de soldați în Rusia / Un întreg arsenal de rachete de croazieră distrus de ucraineni după atacul asupra aerodromului rusesc Engels / Ce au decis liderii europeni la summitul pentru Ucraina de la Paris

Ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina că a atacat instalații energetice rusești în ultimele 24 de ore, în ciuda acordului pentru o pauză în atacarea reciprocă a infrastructurii energetice. În paralel, oficialii ucraineni spun că rușii au lansat miercuri noapte un atac masiv cu drone asupra orașului Harkov, provocând pagube considerabile. În acest timp, trupele ucrainene au distrus un post rusesc de comandă și observare în regiunea rusă Kursk, a anunțat Statul Major al Ucrainei.
Evoluțiile de joi, ziua 1128 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:
Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, și omologul său estonian, Hanno Pevkur, au semnalat disponibilitatea de a contribui la asigurarea păcii în Ucraina cu trupe la sol – cel puțin în teorie, scrie Politico.
Rusia se pregătește pentru o nouă ofensivă, în regiunile ucrainene Sumî și Harkov, în această primăvară, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat publicației franceze Le Figaro.
Administrația Trump încearcă să obțină noi condiții pentru accesul SUA la minereurile critice și la activele energetice ale Ucrainei, fără a oferi în schimb Kievului garanții de securitate, relatează joi Financial Times (FT).
Câți soldați au pierdut forțele ruse după declanșarea incursiunii ucrainene în Kursk
Doi oameni, uciși în Herson în urma bombardamentelor rusești
Cel puțin două persoane au fost ucise în urma bombardamentelor rusești asupra orașului Herson din sudul Ucrainei, au anunțat joi oficialii ucraineni.
Guvernatorul regional, Roman Mrochko, a afirmat, într-un mesaj publicat pe Telegram, că „bombardamentele masive” au ucis o femeie în vârstă de 55 de ani și un bărbat, într-o stație de transport public.
Cel puțin alte cinci persoane au fost rănite, a adăugat el, potrivit Sky News.
O gară din oraș a fost, de asemenea, bombardată, a anunțat compania feroviară de stat din Ucraina.
De la începutul invaziei ruse, Herson a fost în mod regulat bombardat și atacat cu drone de către trupele Moscovei.
Relațiile dintre președintele rus Vladimir Putin și liderul autoritar al republicii ruse Cecenia, Ramzan Kadîrov, s-au deteriorat în ultimele luni, scrie joi publicația independentă rusă de investigație iStories, citând actuali și foști ofițeri din cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB, fostul KGB), un jurnalist din Caucazul de Nord și mai mulți activiști care militează pentru drepturile omului.
Începând din luna august a anului trecut, de când Ucraina și-a lansat operațiunea militară din regiunea Kursk din Rusia, forțele ruse au pierdut până în prezent peste 55.000 de soldați, a afirmat joi șeful armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi.
Liderii europeni au respins o ridicare a sancțiunilor impuse Rusiei
Rusia ar putea furniza o mică centrală nucleară pentru o misiune pe Marte planificată de antreprenorul şi CEO-ul SpaceX Elon Musk, a declarat joi trimisul preşedintelui Vladimir Putin pentru cooperare internaţională, Kirill Dmitriev. Acesta a declarat că Moscova ar putea discuta oferta cu Musk prin videoconferinţă.
Propunerea vine după ce preşedintele american, Donald Trump, a lansat discuţii cu Rusia în vederea relansării relaţiilor bilaterale, care se aflau la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii din cauza războiului Rusiei în Ucraina.
Sancţiunile împotriva Rusiei ar trebui ridicate numai după ce pacea este „clar stabilită”, afirmă Macron
Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că reprezentanţii celor peste 30 de ţări care s-au reunit joi la Paris au convenit „în unanimitate” că sancţiunile împotriva Rusiei nu ar trebui ridicate până când „pacea nu va fi clar stabilită” în Ucraina.
Reuniunea de joi a avut loc după ce administraţia preşedintelui american Donald Trump a semnalat că ar putea fi dispusă să relaxeze sancţiunile împotriva Moscovei ca un stimulent pentru a determina Moscova să semneze un acord de încetare a focului în Marea Neagră, scrie Politico, potrivit News.ro.
Liderii europeni au arătat clar că doresc să păstreze sancţiunile ca pârghie împotriva Rusiei, despre care mulţi cred că nu negociază cu bună-credinţă.
„Ucraina a avut curajul să accepte o încetare a focului necondiţionată de 30 de zile”, a declarat Macron. „De la această decizie şi de la anunţul ucrainean, nu a existat niciun răspuns rusesc. Au existat noi condiţii puse (de ruşi) pentru o încetare a focului mult mai limitată şi ipotetică”, a mai arătat el.
Vladimir Putin avertizează, într-un discurs major, că planurile lui Donald Trump privind Groenlanda sunt „serioase” / „Ne vom apăra interesele” în Arctica
Macron și Starmer conduc acum Europa, spune Zelenski
Anunțul lui Zelenski, după summitul crucial de la Paris: Macron și Starmer, desemnați să reprezinte Europa în negocieri / Ce reproșează SUA / Principalele decizii și anunțuri ale liderilor de pe continent
Șeful serviciilor secrete ruse acuză UE că „răspândește mesaje antirusești, precum Goebbels”
Șeful Serviciului rus de informații externe, Serghei Narâșkin, a criticat avertismentele UE cu privire la „amenințarea rusă” ca fiind alarmiste și le-a comparat cu propaganda nazistă.
Atacul Ucrainei asupra aerodromului militar rusesc Engels-2, efectuat pe 20 martie, a distrus 96 de rachete de croazieră care pot fi lansate din aer, a afirmat joi Statul Major General al forțelor armate ucrainene.
Concluziile summitului de la Paris privind Ucraina:
- Liderii europeni au subliniat că „nu este momentul” pentru ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei, în timp ce au atras atenția asupra tacticilor folosite de Moscova în negocierea cu SUA și Ucraina.
- Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că în prezent nu există unanimitate în rândul tuturor participanților la summitul de la Paris cu privire la trimiterea unei forțe de reasigurare conduse de Europa în Ucraina, deși a subliniat că această unanimitate nu este necesară.
- Macron a prezentat structura unei viitoare garanții de securitate propuse de „coaliția voluntarilor”, cu sprijin suplimentar pentru armata ucraineană, o forță de reasigurare staționată departe de linia frontului, dar care oferă sprijin în zone „strategice”, și un efort mai amplu de reînarmare și coordonare mai bună între țările participante.
- La acest capitol, importantă e și poziția României, iar Ilie Bolojan a afirmat că în vreme ce va servi drept rută de tranzit, țara noastră nu va trimite militari în Ucraina. Reuters a scris că forța de reasigurare ar putea fi staționată nu doar în Ucraina, ci și în țări adiacente, precum România.
- Președintele francez a declarat că Europa trebuie să se pregătească pentru orice scenariu, inclusiv unul în care inițiativa sa de securitate nu ar fi sprijinită de SUA, dar a părut să sugereze în mod repetat că președintele american Donald Trump s-ar putea răzgândi odată ce devine clar că Rusia nu se angajează cu bună credință în planurile sale.
Cum continuă Coreea de Nord să sprijine războiul Rusiei
Coreea de Nord a trimis alți aproximativ 3.000 de soldați în Rusia, în lunile ianuarie și februarie, pentru a continua să sprijine războiul președintelui rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei, a afirmat joi armata Coreei de Sud, în cea mai recentă evaluare a sa, potrivit The Associated Press și The Kyiv Independent.
Phenianul a prezentat ceea ce pretinde a fi prima sa dronă sinucigasă (kamikaze) dotată cu inteligență artificială (AI), precum și primul său sistem radar aerian de avertizare timpurie, a mai anunțat joi presa de stat nord-coreeană.
„Niciun militar român nu va fi trimis în Ucraina”. Ce rol va avea România în acordul de armistițiu Rusia-Ucraina.
Ministerul rus al Apărării a acuzat joi Ucraina că a atacat instalații energetice rusești în ultimele 24 de ore, în ciuda acordului pentru o pauză în atacarea reciprocă a infrastructurii energetice.
Ministerul rus a declarat că un transformator din regiunea Bryansk a fost atacat. De asemenea, armata a doborât o dronă care viza instalația subterană de stocare a gazelor Glebovskoye, situată în Crimeea anexată. (Reuters)
Forțele ruse își intensifică acțiunile în regiunea ucraineană Sumî
Un general de top al Ucrainei, care a vizitat joi regiunea Sumî din nord-estul țării, a declarat că forțele ruse își intensifică acțiunile în zonă în încercarea de a avansa, transmite Reuters.
Armata ucraineană desfășoară operațiuni defensive și de asalt pentru a împiedica rușii să avanseze adânc în teritoriul ucrainean, a declarat generalul Oleksandr Sîrskîi pe Facebook.
Eforturile europene pentru susținerea Ucrainei se deplasează de la trimiterea de trupe în această țară către alte alternative precum consolidarea prezenței militare în țări adiacente, precum România.
Motivul: planul inițial se confruntă cu constrângeri politice și logistice, precum și cu perspectiva ca Rusia și Statele Unite să se opună ideii, scrie Reuters.
Statele Unite „evaluează” condițiile prezentate de Rusia după ce Moscova a fost de acord „în principiu” cu o încetare a focului în Marea Neagră, a declarat miercuri secretarul de stat american Marco Rubio reporterilor, în timpul unei vizite în Jamaica, transmite Kyiv Independent.
„Evident, după întâlnirea noastră (în Arabia Saudită), ca parte a comunicării lor, rușii au detaliat o serie de condiții pe care doresc să le vadă îndeplinite pentru a face acest lucru”, a spus el.
Aproximativ 30 de lideri, inclusiv președintele interimar al României Ilie Bolojan, se întâlnesc joi la Paris pentru a discuta cu Volodimir Zelenski despre consolidarea sprijinului militar, negocierile pentru încetarea focului în Ucraina și despre rolul aliaților într-un eventual acord de pace, scriu Reuters și AP.
Ucrainenii spun că au distrus un post de comandă din Kursk
Rusia va construi un pod rutier până în Coreea de Nord. „Se anticipează o creștere a schimburilor militare”
Rusia și Coreea de Nord vor începe în curând construcția unui pod rutier peste râul Tumen, care va face legătura între cele două țări, a declarat ambasadorul Rusiei la Phenian.
Podul a fost convenit în timpul unei vizite a președintelui Vladimir Putin în Coreea de Nord în 2024, când cele două țări au semnat un acord de parteneriat strategic cuprinzător.
Forțele ruse au lansat un atac masiv cu drone asupra orașului Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, miercuri noapte, rănind nouă persoane și provocând pagube considerabile, au declarat serviciile de urgență și oficialii ucraineni.
Serviciile de urgență, într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram, au informat că atacurile au declanșat patru incendii în centrul orașului și au difuzat imagini cu pompierii care se luptă cu flăcările alături de mormane de moloz. Atacurile au provocat daune grave clădirilor.
Primarul Ihor Terekhov a declarat că au avut loc cel puțin 12 atacuri cu drone asupra orașului.
De asemenea, un atac cu dronă a declanșat incendii în orașul central Dnipro, a declarat guvernatorul regional Serhii Lisak pe Telegram. (Reuters)
Trupele ucrainene au distrus un post rusesc de comandă și observare în zona dintre Viktorovka și Uspenovka din regiunea rusă Kursk, a anunțat miercuri Statul Major al Ucrainei.
Comandantul Batalionului 1 al Regimentului 9 de pușcași motorizați a fost ucis în timpul atacului, potrivit armatei ucrainene. (Kyiv Independent)