Adrian Asoltanie, trainer în educație financiară: ”Imediat ce ați luat salariul, puneți deoparte 10% și apoi plătiți facturile și datoriile. Vor veni vremuri grele”
Trainerul în educație financiară, Adrian Asoltanie consideră că cei mai mulți români sunt ignoranți din punct de vedere financiar și nu știu să gestioneze veniturile pe care le obțin și nici cheltuielile pe care le fac. ”Când intră salariul, plătește-te mai întâi pe tine și pune deoparte o sumă de bani” – recomandă Adrian Asoltanie, într-un interviu la Radio România Actualități.
El a atras atenția că cei mai mulți români nu vor să își facă o evidență a banilor, cu toate că a cheltui bani este o tentație naturală și firească a oamenilor în vremurile acestea, pentru că apar tot felul de tentații.
Sfaturi în vreme de criză: un buget anual este esențial
Adrian Asoltanie a recomandat tututor celor care vor să se educe financiar să își stabilească un buget anual de venituri și cheltuieli. ”Foarte puțini români și-l fac (estimarea mea este că în jur de 20%). Sunt puțini români care țin o evidență a banilor și asta se vede prin felul în care îi cheltuim.
Bugetul este un instrument foarte important. Acolo, se poate vedea pe câte ”picioare financiare” stăm – câte surse de venituri avem și asta e foarte important pentru că, după părerea mea, urmează doi-trei ani foarte complicați, o să vedem o creștere a șomajului, o scădere economică, vor fi multe probleme care ne vor afecta veniturile. Unele dintre aceste ”picioare financiare” se vor subția sau vor dispărea cu totul.
Bugetul îți mai arată și câți bani îți intră în casă și cei mai mulți oameni sunt surprinși atunci când constată câți bani câștigă într-un an de zile și s-a ales praful de toți. Și atunci te gândești că poate ar fi bine să fii mai isteț. Bugetul mai arată și pe ce s-au dus banii, într-un mod mult mai clar.
Oamenii au falsa impresie că știu pe ce se duc banii, dar vă asigur că dacă faceți acum un buget, veți avea niște surpize foarte mari. Atunci când plătim ceva (când cumpărăm telefonul, televizorul sau un obiect de îmbrăcăminte) ar trebui să ne gândim că plătim, de fapt, cu o bucată din viața noastră – mai mică sau mai mare” – a adăugat expertul financiar.
Plătește-te pe tine primul!
Adrian Asoltanie consideră că economiile ar trebui să fie prioritatea, mai ales în condițiile în care se așteaptă o criza economică. ”Un alt lucru care ține de educația financiară este obiceiul de a te plăti pe tine primul. În momentul în care ți-a intrat salariul, pune mai întâi ceva deoparte și apoi plătește facturile, datoriile și fă alte cheltuieli. Toată lumea spune: ”ce rămâne la sfârșitul lunii, pun deoparte”, dar nu mai rămâne nimic. În fiecare lună există câte o tentație și nu mai sunt bani de alte economii. Încercați această regulă: când luați salariul, puneți deoparte cel puțin 10%.
Economiile ar trebui împărțite într-un fond de siguranță care să te protejeze în caz de o boală gravă, șomaj, divorț, decesul partenerului, război, etc. Aceste economii merg către siguranța ta. O altă parte din economii ar trebui investite în educație – asta te poate ajuta să promovezi, să câștigi din ce în ce mai bine și să te ridici de la nivelul la care ești.
Am ținut un curs într-o companie, acolo erau o sută de oameni și doar câțiva dintre ei aveau un buget. Le-am spus să facem împreună bugetele, atunci toți s-au pus pe socotit, mulți dintre ei își sunau nevestele să le întrebe anumite costuri, iar în linistea aceasta, o domnișoară din spate a exclamat: ”80 de milioane pe coafor!!!”. Cam astea sunt reacțiile când ne dăm seama cât cheltuim.
Dacă oamenii încep să adune aceste sume mici, s-ar putea să aibă surpize mari. De exemplu, fumatul. Toata lumea știe că 20 de lei nu este o avere și nu schimbă viața. Dar 20 de lei pe zi, într-un an de zile, sunt 7.300 de lei. Care este salariul mediu în România? 3.500 de lei, ceea ce înseamnă că o persoană care fumează, muncește degeaba, două luni din fiecare an.
Și după aceea, ne întrebăm unde sunt banii. Partea de cheltuieli poate fi ajustată până la un punct: tăiem, dar viața nu înseamnă doar parizer și pufuleți. Și atunci mergem la partea de venituri pe care trebuie să le mărim – schimbăm jobul, ne mutăm din oraș, găsim oportunități de dezvoltare”, consideră Adrian Asoltanie.
Tipuri de personalități financiare
În ceea ce privește comportamentul financiar, Adrian Asoltanie a mai spus că există mai multe tipuri de personalități, și anume:
1. Cheltuitorul (spender) – reprezintă 20-30 % dintre oameni. Aceasta categorie îi cuprinde pe cei care sunt foarte sensibili la stimulii externi (la ceea ce văd, de exemplu, într-o vitrină, la un prieten, etc) și au dorința de a-și cumpăra rapid lucrul respectiv. De multe ori, spenderul intră într-un supermarket să cumpere pâine și lapte și se trezește că lasă acolo 300-400 de lei.
2. Saverul – este o persoană mai liniștită, cumpătată și atentă la bani, iar relația cu bani se bazează pe întrebarea: ”oare îmi trebuie sau nu îmi trebuie, merită să cumpăr sau nu?!”
3. Ignorantul financiar – în această categorie este inclusă marea majoritate a oamenilor (65-70% dintre ei). Nu își fac un buget, nu știu câți bani intră în casă și pe ce se duc, nu citesc un extras sau un contract.
Relația lor cu banii se bazează pe ideea: ”Lasă, că o să fie bine, mă descurc eu cumva”. Sunt optimiști și tind să se bage în datorii mai mult decât pot duce și se bagă în investiții pe care nu le înțeleg și așa își pierd banii”, a mai spus trainerul în educație financiară.
Adrian Asoltanie este scriitor, speaker, antreprenor și expert în business și educaţie financiară.