Adrian Cioroianu va fi suspendat din funcția de director al Bibliotecii Naționale, după trimiterea sa în judecată

Adrian Cioroianu, în prezent manager al Bibliotecii Naționale a României, va fi suspendat „pentru fapte incompatibile cu exercitarea funcției”, a transmis marți Ministerul Culturii, într-un răspuns la solicitarea HotNews.ro. Decizia ministerului vine după trimiterea în judecată a lui Cioroianu în dosarul în care a divulgat informații nedestinate publicității, respectiv că jurnalista Emilia Șercan a cerut la BNaR teza de doctorat a lui Mircea Geoană.
Ministerul Culturii a transmis, la solicitarea HotNews, că prevederi din contractul de muncă al lui Adrian Cioroianu menționează că „dacă managerul a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu exercitarea funcției, acesta este suspendat până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești”.

Astfel, fostul ministru de Externe va fi suspendat din funcție până la finalizarea procesului cu jurnalista Emilia Șercan.
HotNews a încercat să ia legătura cu Adrian Cioroianu pentru un punct de vedere asupra deciziei ministerului și pentru a-l întreba cine va prelua funcția de director al BNaR pe perioada procesului, însă nu a răspuns. Vom publica răspunsurile acestuia imediat ce le vom avea.
Cioroianu a fost trimis în judecată după ce a dezvăluit subiectul anchetei jurnalistei Emilia Șercan
Adrian Cioroianu a fost trimis în judecată în 11 martie de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București, în dosarul în care a divulgat informații nedestinate publicității, după ce a divulgat pe Facebook că Emilia Șercan a cerut la BNaR teza de doctorat a lui Mircea Geoană. Dosarul a fost înregistrat pe 3 martie, la Tribunalul București, potrivit informațiilor de pe Portalul Instanțelor de Judecată.
Adrian Cioroianu va fi judecat pentru „divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice”. Biblioteca Națională a României apare în proces ca parte responsabilă civilmente, iar Emilia Șercan ca parte civilă.
Fostul ministru de Externe riscă închisoare de la 3 luni la 3 ani sau amendă, potrivit Legii 286/2009.
Emilia Șercan a depus plângere împotriva lui Cioroianu, în luna februarie a anului trecut, acuzându-l că a divulgat subiectul de investigație la care jurnalista lucra. El a scris pe Facebook că Șercan a cerut teza lui Mircea Geoană, după ce jurnalista a reclamat că în sălile Bibliotecii Naționale cititorii sunt nevoiți să stea cu gecile pe ei.
„În zona spaţiilor libere pentru lectură, de la parter, acolo unde mai ales studenţii obişnuiesc să înveţe sau să lucreze pentru diverse proiecte erau 16,6 grade. Temperatura se vede pe termometrul pe care l-am luat cu mine de acasă special ca să văd câte grade sunt în cea mai importantă bibliotecă din ţara asta”, a scris pe Facebook, în februarie 2024, jurnalista.
Directorul BNaR a făcut publice aceste informații într-un comentariu la o postare a analistului militar Hari Bucur-Marcu despre conflictul dintre cei doi.
„Cât despre doamna pe care o amintiți, e suficient să vă spun că a cerut la sală dupa ce solicitase o lucrare a lui Mircea Geoană, care i s-a dat, desigur cu acordul meu și în normele legii, doar că dânsa nu știu ce o fi citit, dar e clar că a descoperit în geantă și un termometru adus de acasă (premeditare? Lua temperatura candidaturii lui M. Geoană?), prilej cu care face poze de victimă și explică dânsa de ce nu sunt studenți în bibliotecă – asta pe 27 febr a.c, adică în a doua zi după vacanța studenților, răstimp în care tinerii erau în facultăți, să-și afle orarul”, a reacționat atunci fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu.