Afacerea Iukos si problemele din Irak ameninta piata petrolului
Cu doua zile in fata unui termen-limita pentru plata uriaselor restante fiscale in valoare de 3,4 miliarde de dolari si cu principalul actionar in inchisoare judecat pentru evaziune fiscala si frauda, cel mai mare exportator de petrol al Rusiei, gigantul Iukos, a mai primit o lovitura, ce l-a apropiat si mai mult de asteptatul faliment.
Ieri, purtatorul de cuvant al grupului petrolier, Aleksandr Sandrin, a fost nevoit sa anunte ca un grup de banci creditoare care au sprijinit Iukos in obtinerea unui imprumut de un miliard de dolari au declarat acum compania in incapacitate de plata.
Tot ieri, situatia s-a dovedit mai problematica decat parea in momentul in care analistii economici citati de Financial Times au apreciat ca dezastrul financiar al Iukos, cumulat cu problemele aparute la productia petroliera irakiana, ar putea ridica pretul titeiului pe piata mondiala.
Anuntul privind incapacitatea de plata a grupului petrolier a intervenit dupa un raid al Politiei la sediul Iukos din Moscova, in care s-au confiscat documente, dischete si seifuri, raid ce a avut loc cu doua zile inainte de termenul-limita pentru achitarea a 3,4 miliarde de dolari reprezentand impozite restante din anul 2000, pe care grupul sustine ca nu le poate plati.
Desi purtatorul de cuvant al companiei nu a nominalizat creditorii care au declarat incapacitatea de plata, agentia de presa Interfax a precizat ca este vorba despre un grup bancar condus de Societe Generale. Asa cum era de asteptat, actiunile celui mai mare grup petrolier al Rusiei, care acopera o cincime din productia totala a tarii, au deschis sedinta de luni in scadere, cu 13%.
Mai mult, oficialii companiei, citati de presa europeana, au precizat ca, in vreme ce se lupta pentru a gasi resursele financiare necesare pentru continuarea operatiunilor, Iukos va fi nevoita sa reduca o parte importanta din cei 400.000 de barili de titei exportati zilnic in Polonia, Slovacia si Ungaria.
Analistii au precizat ca perchezitia efectuata de Politie va influenta negativ operatiunile Iukos si va provoca nemultumiri serioase in randul actionarilor minoritari, conducand la o depreciere si mai pronuntata a actiunilor.
Ieri, cotidianul Vedomosti relata ca un grup de actionari minoritari ai Iukos au intentat deja proces managerilor, proprietarilor si auditorilor grupului, agravand deja situatia in care se afla compania.
In paralel cu problemele financiare ale Iukos, piata mondiala a petrolului a mai suferit o lovitura, la sfarsitul saptamanii trecute, in momentul in care exportul de titei din Irak a fost intrerupt, in urma unor explozii provocate la principala conducta din Peninsula Faw.
Presupusul atentat a fost primul de la transferul de suveranitate de la 28 iunie si a anulat deja sperantele potrivit carora atacurilor se vor rari o data ce Administratia americana va parasi tara.
In opinia analistilor economici citati de Financial Times, amenintarile ce plutesc asupra rezervelor de petrol nu fac decat sa ridice presiunea asupra preturilor intr-un moment cand cererea mondiala este in crestere.
Potrivit publicatiei, bursele din Japonia, tara care importa o cantitate insemnata de petrol, sunt in mod special vulnerabile la asemenea vesti si pot avea reactii violente, urmate de o crestere spectaculoasa a preturilor.