Sari direct la conținut

Afacerea Nokia: finlandezii au 90 de hectare concesionate pentru care platesc o chirie lunara de 0,0155 euro pe metru patrat

HotNews.ro

Compania Nokia a semnat recent un contract cu Consiliul Judetean Cluj prin care a negociat o chirie lunara de 14.000 de euro pentru 90 de hectare in comuna Jucu. Presedintele CJ Cluj, Alin Tise (PD-L) sustine ca taxa este rezonabila avand in vedere ca exista posibilitatea ca Nokia sa nu plateasca nici un leu. La mai putin de 100 kilometri de Cluj, in parcul industrial Ungheni-Mures, alte companii platesc o chirie de 40 de ori mai mare fata de cat plateste Nokia la Jucu, o localitate la 18 km de Cluj.

Consiliul Judetean Cluj a anuntat ca pe 31 octombrie a semnat contractul cu compania Nokia. Presedintele CJ, Alin Tise (PD-L) a explicat pentru HotNews.ro ca acest contract a fost semnat in baza memorandumului incheiat in 2007 intre autoritatile romane si compania Nokia.

Potrivit presedintelui CJ, in contract sunt reglementate relatiile economice cu Nokia. Astfel s-a stabilit si redeventa pe care Nokia o plateste pentru cele 90 de hectare pe care le are in concesiune in parcul industrial din comuna Jucu. “Aceste taxe au fost stabilite prin hotarari ale Consiliului Judetean”, a mai explicat Tise.

Astfel prin mai multe hotarari de Consiliu Judetean se stabilesc taxele pe care le plateste compania Nokia si furnizorii sai:

  • pentru 30 de hectare pe care este edificata investitia Nokia, compania finlandeza plateste o redeventa de 416 euro/hectar/pe luna
  • pentru 60 de hectare pe care compania nu ii utilizeaza deocamdata, dar ii are in concesiune, redeventa stabilita este de 24 euro/hectar/pe luna.
  • in total compania plateste lunar 14 000 euro.

“Aceste taxe au fost prevazute in contractul semnat cu Nokia pe langa alte detalii economice”, a mai declarat Tise. Pentru cele 90 de hectare plateste in total aproape 14 mii de euro pe luna, respectiv 168.000 euro pe an.Media chiriei pentru cele 90 de hectare este de 0,0155 euro/mp/luna. Terenul este situat la circa 18 km de Cluj Napoca. Inainte de anuntarea investitiei Nokia, pretul terenurilor in zona Jucu erau intre 1 si 3 euro/mp iar dupa anuntarea investitiei Nokia preturile au sarit la 30–50 de euro, iar inainte de criza financiara s-au vandut terenuri si cu 100 de euro in zona Nokia.

La Cluj 24 de euro/hectar, la Mures 1000 de euro/hectar

Taxele de concesionare platite de Nokia sunt mult sub pretul pietei. In parcul industrial Ungheni, din judetul Mures, redeventele platite de companii sunt de cateva zeci de ori mai mari. “Avem doua tipuri de contracte pentru concesionare la noi: unul este cel prin care investitorul poate cumpara si atunci plateste o redeventa de 2,4 euro/mp pe an; al doilea tip este concesionare simpla unde redevanta se negociaza, aici pretul mediu este de1,2 euro/mp pe an”, a declarat pentru HotNews.ro Istvan Nagy, directorul parcului industrial.

Daca luam in calcul redeventa medie de 1,2 euro/mp pe an, adica 12.000 de euro pe hectar pe an, de unde rezulta rezulta o redeventa de 1000 de euro/hectar pe luna. Fata de aceasta redeventa Nokia plateste de 41 de ori mai putin la Cluj, luand in calcul redeventa de 24 de euro/hectar pe luna. Reprezentantii parcului industrial de Mures au explicat ca pentru investitori nu exista diferentiere la nivelul redeventei daca utilizeaza sau nu terenul pe care l-au concesionat.

Nokia a primit terenul gratuit

Prin memorandumul care sta la baza afacerii Nokia de la Cluj se stipuleaza si faptul ca producatorul de telefoane are posibilitatea de a cumpara cele 90 de hectare daca isi finalizeaza 15% din investitie. Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise (PD-L) sustine ca aceasta optiune a fost inclusa si in contractul semnat vineri 31 octombrie. Pana sa ridice fabrica, Nokia a primit terenul in folosinta gratuita.

Pentru compania Nokia, chiria pe care o plateste in acest moment pe cele 90 de hectare este mult mai avantajoasa decat daca ar achiztiona terenul. Luand in calcul un pret minim de 1 euro pe metru patrat (pretul practicat de agentiile imobiliare care vand teren la Jucu variaza intre 30 si 50 euro pe metrul patrat) Nokia ar trebui sa plateasca 9 mii de euro pentru cele 90 de hectare.

In conditiile in care compania plateste 168.000 euro pe an pentru cele 90 de hectare, Nokia ar trebui sa ramana la Jucu cel putin 5 de ani pana sa ajunga sa plateasca 9 mii de euro, cat ar costa cumpararea terenului la pretul de 1 euro/mp.

Tise: “E mai bine decat nimic”

Presedintele CJ spune despre taxele de concesionare ca sunt un castig la bugetul judetului. “Decat sa nu primim nimic, eu cred ca tot e un castig”, a declarat Alin Tise. El a mentionat ca exista si posibilitatea ca Nokia sa nu plateasca nimic pentru teren. “Eu nu am facut decat sa continui angajamentele anterioare. Oricum este o afecere buna. Nokia aduce bani din taxe, din locurile munca si din investitorii atrasi”, a explicat Alin Tise.

Presedintele CJ a recunoscut ca nu stie, de exemplu, in cati ani va fi amortizata investitia de 30 de milioane de euro, facuta de statul roman la Jucu, din taxele pe care le plateste Nokia. Statul roman s-a angajat sa investeasca 30 de milioane de euro in constructia unei autostrazi urbane pana la fabrica Nokia, in utilitati si in extinderea aeroportului.

HotNews.ro a solicitat in repetate randuri contractul incheiat intre autoritatile romane si Nokia, insa atat Consiliul Judetean cat si compania finlandeza au refuzat sa faca publice detaliile afacerii invocand clauze de confidentialitate.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro