Sari direct la conținut

Afaceri ascunse pe front. O radiografie a arsenalului rusesc arată de unde face rost Moscova de componente

HotNews.ro
Afaceri ascunse pe front. O radiografie a arsenalului rusesc arată de unde face rost Moscova de componente
Un lansator de rachete multiple Grad al Grupului de forțe Sever [Nord] al armatei ruse este desfășurat într-o zonă de frontieră din regiunea Kursk. Foto: TASS / ddp USA / Profimedia

Aproape două treimi din componentele străine găsite în armele rusești de pe câmpul de luptă din Ucraina provin din China, a declarat marți pentru reporteri consilierul prezidențial al Ucrainei, Vladislav Vlasiuk, informează Reuters.

„Dacă luați toate tipurile obișnuite de arme și numărați componentele fabricate în străinătate – aproximativ 60% ar proveni din China. Am avut discuții îndelungate cu unii producători despre acest lucru”, a spus Vlasiuk.

„Aș spune că RPC (China, n.r.) este cea mai mare problemă”.

El a declarat că piese importante utilizate în supraveghere, drone și rachete provin, de asemenea, din Statele Unite, Olanda, Japonia și Elveția, printre alte țări occidentale.

În ciuda legăturilor comerciale puternice dintre Rusia și China, Beijingul a negat în mod repetat furnizarea de armament oricărei părți și susține că nu este implicat în criza din Ucraina.

Rusia a început o invazie la scară largă a Ucrainei în 2022 și, în ciuda sancțiunilor occidentale radicale, Moscova a reușit să își aprovizioneze mașinăria militară cu microcipuri și semiconductori occidentali.

Uniunea Europeană ar putea face mai mult pentru a opri fluxul de produse occidentale, a declarat Vlasiuk, inclusiv luând măsuri împotriva firmei nucleare ruse Rosatom.

„Rosatom… credem că (Rusia) s-a folosit de rețelele sale pentru a aproviziona armata rusă”, a spus el. Capitalele europene au fost reticente în a lua orice măsură din cauza dominației Rusiei în aprovizionarea centralelor nucleare.

Blocul comunitar ar putea viza, de asemenea, logistica Rusiei, cum ar fi aeroporturile și porturile maritime, și instituțiile financiare care facilitează vânzările, a spus el. Vlasiuk a subliniat, de asemenea, un pachet de sancțiuni americane împotriva IT, despre care a spus că a fost foarte eficient după ce a intrat în vigoare la începutul acestei luni.

INTERVIURILE HotNews.ro