Ai avut venituri din dobânzi, dividende sau bursă? Ce trebuie să plătești în 2025
Multe persoane au venituri din investiții, iar cele din 2024 se declară în 2025 până în data de 25 mai prin Declarația unică. În acest text ne referim la veniturile din dobânzi bancare, dividende și piață de capital.
Persoanele care au avut venituri din mai mult de o sursă din cele menționate mai sus trebuie să le adune pentru a vedea suma încasată. Acest lucru este important pentru a plăti CASS.
Ca regulă generală, indiferent dacă ești salariat și ai plătit deja contribuția la sănătate prin reținere la sursă, mai trebuie să plătești și pentru celelalte venituri.
Mai apare uneori o discuție despre faptul că firma a plătit deja impozit pe dividende de 8%, pe profit de 16% ori pe veniturile microîntreprinderilor de 1 sau 3% (după caz). Veniturile încasate va trebui să le declarați în Declarația unică și să plătiți CASS.
În cazul veniturilor din piața de capital din vânzări de acțiuni, dacă ați lucrat cu un broker local, atunci impozitul s-a reținut la sursă (1 sau 3% în funcție de perioada în care ați deținut acțiunile), dar contribuția la sănătate este separată (trebuie să o plătiți), la fel ca în cazurile menționate mai sus. Evident, trebuie să luați în considerare și dividendele primite (dacă ați avut în portofoliu companii care au virat).
Dacă nu ați folosit un broker înregistrat și în România, atunci veți plăti impozit pe venit și CASS după ce veți calcula câștigurile și pierderile. În cazul impozitului pe venit, atunci când bifați țara de origine, Declarația unică va calcula dacă mai trebuie să plătiți impozit și în România (dacă avem tratat de evitare a dublei impuneri). Oricum ar fi, CASS tot trebuie plătit dacă ați depășit plafoanele.
În ceea ce privește dobânzile bancare, impozitul pe venit se reține la sursă, dar să plătește CASS dacă depășiți plafoanele.
*La momentul redactării acestui articol încă nu exista Declarația unică 2025 publicată pe site-ul ANAF, ci doar în varianta de proiect.
Așadar, pentru veniturile anului 2024 pe care le declarați în 2025, vă veți raporta la salariul minim de 3.300 lei.
Dacă ați avut în 2024 venituri din sursele menționate mai sus de peste 19.800 lei, va trebui să plătiți CASS de 1.980 lei. Pentru ce este sub, nu plătiți.
Dacă au depășit 39.600 lei, atunci va trebui să dați 3.960 lei, iar la peste 79.200 lei, valoarea ce trebuie virată Statului este de 7.920 lei.
În cazul în care ați avut câștiguri din titluri de Stat, nu trebuie declarat și plătit nimic: nici impozit pe venit și nici CASS.
Într-un caz ipotetic, poate exista o persoană care să plătească separat CASS de 3 ori. Dacă este salariată va plăti o dată (o face angajatorul pentru ea), dacă are și PFA dar a depășit plafonul de 6 salarii mai plătește o dată (în intervalul 6-60 de salarii minime), iar dacă are venituri din investiții peste plafoane, bineînțeles, mai plătește o dată (pentru că acum sunt tratate separat în Declarația unică).
Pentru veniturile din 2025, care ar trebui declarate în 2026, dar atunci va apărea Declarația unică inteligentă și este posibil să aveți deja totul calculat (vom vedea), salariul minim luat în calcul va fi 4.050 lei. În ceea ce privește plafoanele, Guvernul va lua diverse măsuri fiscale pe parcursul anului 2025, în funcție de sugestiile Băncii Mondiale, iar dacă vor fi modificări, rămâne de văzut. Situația este incertă din punct de vedere fiscal.