Ai depozite bancare la care ai primit dobânzi de peste 6 salarii minime în acest an? Nu uita să plătești CASS în 2025 / La ce salariu te raportezi
Pentru depozitele bancare se plătește impozit pe venit care se reține la sursă. Totuși, dacă cineva a obținut sume ceva mai mari mai trebuie să plătească și contribuția la sănătate (CASS) de 10% plafonat la 6, 12 sau 24 de salarii minime. Acesta nu se reține la sursă, așa că trebuie depusă Declarația unică până în 25 mai.
Nu contează dacă persoana este salariată și oricum plătește CASS. Această obligație este tratată distinct în Codul fiscal: trebuie plătită contribuția. Ba mai mult, dacă o persoană are PFA, mai nou aceste câștiguri din dobânzi (investiții în general) se declară separat în Declarația unică (Formular 212), nu se mai adună cu celelalte venituri.
Salariul minim luat în calcul pentru plata contribuțiilor în 2025 pentru 2024 este de 3.300 lei (chiar dacă s-a mărit la 3.700 lei în cursul anului), lucru pe care îl vei vedea în noul formular.
Așadar, dacă ai avut în 2024 venituri din dobânzi bancare de peste 19.800 lei, va trebui să plătești CASS de 1.980 lei. Pentru ce este sub, nu plătești.
Dacă dobânzile au depășit 39.600 lei, atunci va trebui să dai 3.960 lei, iar la peste 79.200 lei, valoarea ce trebuie virată Statului este de 7.920 lei.
În cazul în care ai câștiguri din titluri de Stat, nu trebuie declarat și plătit nimic: nici impozit pe venit și nici CASS.
Unele bănci își informează clienții că trebuie să plătească CASS pentru veniturile din dobânzile la depozite.
Dacă ai venituri și din dividende, criptomonede, piață de capital etc. va trebui să le aduni pentru a vedea dacă ai depășit plafoanele menționate mai sus.
Momentan, Declarația unică 2025 este în dezbatere pe site-ul ANAF, dar formularul va fi disponibil după publicarea în Monitorul Oficial.
În legătură cu modul de completare, HotNews.ro va realiza și anul viitor un ghid video în prima parte a anului.