Alan Turing, părintele informaticii, va figura pe bancnotele de 50 de lire
Alan Turing, matematicianul care a ajutat Marea Britanie să câștige al Doilea Război Mondial spărgând codurile naziștilor și a sfârșit sinucigându-se după ce a fost condamnat pentru homosexualitate, va figura pe bancnota de 50 de lire emisă de Banca Angliei, relatează Reuters.
”Ca părinte al informaticii și al inteligenței artificiale, dar și ca erou al războiului, Alan Turing a avut o contribuție deschizătoare de drumuri în multe domenii” a declarat guvernatorul băncii Mark Carney.
Mașina electro-mecanică inventată de Turing, considerată a fi precursoarea computerului, a fost cea care a reușit să spargă codul Enigma folosit de naziști pentru comunicațiile de război. Interceptarea mesajelor armatei germane a făcut posibilă câștigarea mai multor lupte importante și, implicit, a scurtat războiul, mii de vieți fiind astfel salvate.
În cele din urmă, Turing a fost concediat și, după război, a fost condamnat pentru întreținerea de relații homosexuale, acestea constituind infracțiune în Marea Britanie până în 1967. Turing a fost castrat chimic și supus unui tratament cu injecții hormonale.
La vârsta de 41 de ani, în 1954, Turing s-a sinucis.
Regina Elizabeth a II-a a dispus amnistierea sa post-mortem, în 2013.