Sari direct la conținut

Alberto Nunez Feijoo eșuează în încercarea de a deveni premier. Conservatorii Spaniei nu reușesc să formeze un guvern, deschizând drumul socialiștilor

HotNews.ro
Alberto Nunez Feijoo, Foto: Alberto Ortega / ContactPhoto / Profimedia Images
Alberto Nunez Feijoo, Foto: Alberto Ortega / ContactPhoto / Profimedia Images

​Liderul Partidului Popular al Spaniei, Alberto Nunez Feijoo, care fusese desemnat de regele Filip al VI-lea candidat la funcţia de prim-ministru, a pierdut vineri votul pentru formarea unui guvern, deschizând calea premierului socialist Pedro Sanchez să caute un acord cu partidele separatiste pentru a obține un nou mandat, relatează Reuters.

Feijoo nu a reușit să obțină o majoritate nici în urma celui de-al doilea vot asupra candidaturii sale în Congresul Deputaților de 350 de locuri, în timp ce 177 de perlamentari au votat împotriva, iar 172 pentru, iar un vot a fost anulat.

Toate privirile se vor îndrepta acum către încercarea socialiștilor de a forma un guvern. Dacă eforturile lui Sanchez eșuează, probabil că vor avea loc alegeri generale din nou în ianuarie.

Feijoo le-a spus parlamentarilor într-o dezbatere agitată că știe că va pierde al doilea vot.

„Presupun că, previzibil, nu-l voi obține. Îl puteți numi eșec dacă doriți”, a spus Feijoo, care a pierdut un prim vot miercuri.

„Astăzi, nu vă voi putea da un guvern, dar v-am dat asigurări și speranță”, a adăugat el.

Alberto Nunez Feijoo, al cărui partid a obţinut cele mai multe voturi la alegeri, a fost mandatat de regele Felipe al VI-lea să îşi prezinte candidatura la postul de prim-ministru în faţa parlamentului.

Alberto Núñez Feijóo l-a atacat marţi, când s-a deschis sesiunea de învestire, pe Pedro Sánchez şi pe separatiştii catalani, de care depinde o eventuală rămânere la putere a socialistului.

El a dat asigurări că apără ”interesul general” ale tuturor spaniolilor şi şi-a acuzat rivalul socialist, care nu a luat cuvântul în hemiciclu, de faptul că cedează ”şantajului celor care nu cred în ţara noastră”.

Marţi, el a criticat faptul că o eventuală rămânere a lui Sánchez depinde numai de ”ceea ce va vrea sau nu (Carles) Puigdemont”, liderul secesiunii eşuate a Cataloniei în 2017, urât de către dreapta.

Carles Puigdemont şi cei şapte deputaţi ai formaţiunii sale – care fac cărţile într-un Parlament foarte fragmentat – cer amnistia secesioniştilor catalani urmăriţi în justiţia spaniolă, în schimbul susţinerii lor.

Acesta este ”un atac direct asupra valorilor democratice esenţaile ale ţării noastre” şi un ”şantaj”, a denunţat Feijóo.

Negocierile periculoase care îl așteaptă pe Sanchez

În afară de opoziţia aprigă a dreptei, care a mobilizat zeci de mii de persoane duminică în centrul Madridului, această eventuală amnistie îi nemulţumeşte pe unii membri ai Partidului Socialist (PSOE, centru-stânga), o formaţiune care respingea în mod categoric o astfel de idee în trecut.

Negocieri periculoase se profilează pentru Sanchez, care va trebui să găsească o formulă care să-i mulţumească pe separatişti, fără să declanşeze o frondă în partidul său.

Optimist în privinţa rămânerii la putere, premierul, care i-a graţiat în 2021 pe secesioniştii condamnaţi la închisoare cu privire la evenimentele din 2017, nu a spus nimic în mod public despre această amnistie, însă a promis să fie ”coerent cu politica întoarcerii la normalitate” în Catalonia pe care a aplicat-o de când a ajuns la putere, în 2018.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro