Sari direct la conținut

Alegerile din Moldova vazute de observatorii internationali: Scrutin corect, fara fraude si fara incidente semnificative

HotNews.ro
Siegfried Muresan, Foto: Facebook.com
Siegfried Muresan, Foto: Facebook.com

Alegerile din Republica Moldova s-au desfasurat „corect, fara fraude si fara incidente semnificative” si „au respectat standardele internationale, iar oamenii si-au putut exprima intentia de vot in mod secret si liber”, a declarat pentru Hotnews.ro eurodeputatul roman Siegfried Muresan, membru al unei misiuni de observatori a Parlamentului European la scrutinul din tara vecina. Siegfried Muresan a explicat ca „Inainte de alegeri ne-am temut ca caracterul secret si liber al voturilor poate va fi afectat in sensul in care se vor exercita presiuni asupra unor categorii de alegatori sa prezinte dovada votului si optiunea lor, insa aceste temeri nu au fost confirmate.”

Primul tur al alegerilor prezidentiale din Moldova a fost monitorizat in total de 3.700 de observatori. 3.202 dintre acestia sunt observatori nationali, din partea a 20 de organizatii. De asemenea, Comisia Electorala Centrala a acreditat in calitate de observatori internationali 562 de persoane din partea a 52 de institutii internationale, inclusiv din partea OSCE, Parlamentului European si Misiunii de Observare a CSI.

Potrivit europarlamentarului roman, „Am monitorizat un proces de alegeri in care presedintii sectiilor de votare s-au aflat intr-o foarte buna cunoastere a legislatiei in vigoare, pe care au aplicat-o impreuna cu membrii sectiilor de votare. Am vazut observatori din partea tuturor candidatilor extrem de alerti, de bine informati, care au facut contestatii cand a fost ceva de contestat. Dar un proces care s-a desfasurat fara fraude, fara incidente semnificative, un proces sustinut de o baza tehnica informationala – practic, aparatura tehnica, sistemul informatic, au functionat fara impedimente. In toate sectiile de votare pe care le-am vizitat ni s-a confirmat ca sistemul de suport tehnic a functionat pe intreaga durata.”

  • Incidente semnificative doar la Orhei, unde autoritatile locale au indemnat la boicotarea alegerilor

Incidente semnificative la alegeri s-au inregistrat doar la Orhei, unde atat primarul Ilan Sor (aflat in arest la domiciliu), cat si fostul candidat la alegeri Inna Popenco, originara din Orhei si exclusa din cursa electorala, i-au indemnat pe localnici sa boicoteze scrutinul.

Orasul Orhei a inregistrat cea mai mica rata de participare a persoanelor cu drept de vot la alegerile de ieri.

Inna Popenco, candidatul Partidului Shor, a fost exclusa pe 21 octombrie de catre magistratii Curtii Supreme din cursa electorala, dupa ce Comisia Electorala Centrala a cerut eliminarea ei pentru coruperea alegatorilor, prin impartirea unor cardurilor care ofereau persoanelor varstnice dreptul de a face cumparaturi la preturi mici, intr-un magazin social.

Europarlamentarul Siegfried Muresan confirma ca au existat incidente la Orhei, insa lucrurile au revenit la normal dupa interventia Politiei: „Evident, au existat presiuni spre exemplu la Orhei, unde autoritatile locale au boicotat alegerile in urma descalificarii candidatului lor, unde s-a incercat impiedicarea accesului oamenilor la vot. Autoritatile au fost alertate, politia a intervenit, a restabilit ordinea si toti oamenii care au vrut sa voteze au putut vota.”

„Eu am monitorizat alegerile in trei sectii din Orhei, iar in doua din aceste trei sectii, dimineata devreme, au fost oameni agitatori, care au incercat sa impiedice accesul alegatorilor in sectii. Repet, politia a restabilit ordinea si toti cei care au dorit sa voteze au putut vota”, a povestit Siegfried Muresan.

  • Siegfried Muresan a cerut Chisinaului, inainte de alegeri, sa faca public algoritmul dupa care a organizat sectii de votare in strainatate

Cu o saptamana inaintea primului tur al alegerilor, europarlamentarul Siegfried Muresan a solicitat, printr-o scrisoare deschisa, Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova sa faca public algoritmul de calcul prin care a stabilit organizarea sectiilor de votare in strainatate la alegerile prezidentiale.

„Eu ca observator, pentru a ma asigura ca toti cetatenii Republicii Moldova, indiferent ca sunt in tara sau in strainatate, pot vota, am transmis o scrisoare Comisiei Electorale Centrale cu o saptamana inaintea alegerilor, in care am solicitat explicatii cu privire la algoritmul pe baza caruia au fost determinate sectiile din diaspora, nevazand nicio corelatie intre numarul mare de cetateni din unele state si numarul mai mic al sectiilor de votare. De aceea am solicitat un raspuns cu privire la modul cum au fost stabilite aceste sectii. Nu am primit raspuns la aceasta scrisoare, insa aflat la Chisinau, cand am avut intalnirile premergatoare zilei votului, ne-am intalnit si cu presedintele Comisiei Electorale Centrale, care mi-a spus urmatorul lucru: mi-a spus ca numarul si locatia sectiilor de votare este determinat in functie de doua criterii: de numarul oamenilor care s-au inregistrat inaintea scrutinului, precum si de numarul oamenilor care au votat in acele tari la ultimele alegeri. Acestea au fost cele doua criterii. A fost un raspuns bun, serios, care m-a multumit din punct de vedere tehnic. Evident, voi urmari cate voturi au fost inregistrate in strainatate, daca au existat incidente, din cate stiu nu au existat, pentru a vedea daca a functionat in practica ceea ce Comisia Electorala Centrala si-a propus”, spune europarlamentarul.

  • Misiunea de observatori a PE va monitoriza si al doilea tur al alegerilor din Moldova

Siegfried Muresan va face parte din misiunea de observatori a Parlamentului European si la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Moldova, programat pe 13 noiembrie.

„Ma voi afla acolo cu cateva zile inaintea alegerilor pentru discutii cu autoritatile, cu societatea civila, cu reprezentantii presei, pentru a vedea ca si cel de-al doilea tur este bine organizat. Vom monitoriza ziua alegerilor, dupa care vom prezenta concluziile noastre luni, 14 noiembrie”, spune europarlamentarul roman.

Siegfried Muresan este purtatorul de cuvant al Partidului Popular European (PPE) care o sustine Maia Sandu, candidatul comun sustinut de 3 partide pro-europene in primul tur.

In luna mai, Siegfried Muresan a condus o delegatie de 20 de membri ai Partidului Popular European in Republica Moldova, care le-a recomandat partidelor pro-europene, de centru dreapta, de la Chisinau, sa sustina un candidat unic, cel mai bine clasat in preferintele electoratului, in cursa prezidentiala, inainte de primul tur, pentru a se evita patrunderea in turul II a doi candidati de stanga.

Candidatul comun sustinut de partidele pro-europene a fost Maia Sandu, care se va confrunta cu socialistul pro-rus Igor Dodon in turul al II-lea al alegerilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro