Sari direct la conținut

Alegerile din Transnistria. Cine va controla fluxurile financiare de la Moscova si din activitatile de contrabanda

Pentru observatorii vietii politice din Transnistria, lucrurile sunt clare: duminica, 11 decembrie, se va alege oficial presedintele autoproclamatei republici, dar in realitate se decide jupanul care va controla banii pompati de Moscova pentru a mentine in viata un stat esuat si cine va dijmui veniturile din contrabanda. Ion Leahu, fost membru al comisiei unificate de control, a declarat pentru HotNews.ro ca alegerie din stanga Nistrului par mai degraba o batalie intre clanuri si grupari mafiote. Principalii candidati sunt actualul presedinte al Sovietului Suprem, Vadim Krasnoselsky si actualul presedinte al asa zisei republici, Evgheni Sevciuk. In opinia sa, candidatul plasat acum pe locul trei, Oleg Horjan, ar avea sanse sa intre in al doilea tur.

Prima sansa o are, potrivit analistilor consultati de HotNews.ro, Vadim Krasnoselsky, candidatul sustinut de asa numitul holding Sheriff, care detine un fel de monopol comericial, de la vanzarea carburantilor la magazine cu amanuntul. Popularitatea presedintelui in functie, Evgheni Sevciuk este in declin din cauza crizei economice, a explicat pentru HotNews.ro Nikolai Tsveatkov, cercetator la Academia de Stiinte a Moldovei.

In plus, Sevciuk a intrat in conflict cu gruparea Sheriff, pentru care a lucrat in trecut. De altfel, si-a concentrat campania pe atacand monopolul comercial in timp ce rivalul sau, Krasnoselsi ii reproseaza incapacitatea de a conduce statul si de plati salarii. Sevciuc se bazeaza pe sprijinul institutiilor de forta pe care le conduce, in timp ce rivalul sau Krasnoselsky conteaza pe banii holdingului Sheriff. In presa locala au aparut relatari ca Sheriff ar fi facut cadouri pensionarilor, unt, conserve, crupe si biscuiti.

Autoproclamata republica transnistreana

Autoproclamata republica transnistreana

Foto: Wikipedia

Asa numita republica Transnistreana n-a putut plati in acest an integral pensiile si salariile, iar rafturile magazinelor s-au golit. Una din explicatii, sustine fostul membru al comsiei unificate de control, Ion Leahu, este ca Ucraina a inchis granita cu Transistria dupa anexarea Crimerii de catre Rusia in 2014, decizia care a lovit in plin activitatea de contrabanda. „De aici veneau o parte din bani, din comertul ilegal cu tigari, alcool si carne de pui”, explica Leahu, bani care merg o parte la buget, o parte la cei care conduc statul.

Krasnoselsky este prezentat drept favoritul Moscovei, in timp ce Sevciuc ar fi pierdut sustinerea Kremlinului dar este totusi de notat ca exista declaratii publice de sustinere pentru un candidat sau altul din partea liderilor rusi. In lipsa unei optiuni clare din partea Moscovei, orice semn, oricat de ridicol ar parea, capata semnificatii electorale majore.

De exemplu, site-ul moldnova.eu scrie ca un eveniment care a scandalizat opinia publica din regiune a fost participarea lui Krasnoselski si Sevciuk la Moscova de Ziua Unitatii Nationale la invitatia lui Vladimir Putin. Potrivit fotografiilor, analizate de jurnalisti, Krasnoselski a fost asezat la o masa care se afla putin mai aproape de Putin in comparatie cu masa la care a fost asezat Sevciuk. Astfel, internautii concluzionau ca reprezentantii lui Krasnoselsky ar fi mai influenti si mai aproape de presedintele rus decat sustinatorii din Moscova a lui Sevciuk.

Pentru Moscova este important cine va conduce autoproclamata republica transistreana. Jurnalistii rusi de la publicatia Argumenti i Fakti scriu ca ajutorul ca ajutorul financiar din Rusia in anul 2018 se ridica la 65 miliarde de ruble. Astfel, pentru Rusia este important cine va controla aceste fluxuri financiare, in conditiile in care economia transnistreana este una obscura.

Intr-o interventie pentru portalul lenta.ru, actualul lider al regiunii, Evgheni Sevciuk, cel care candideaza pentru un al doilea mandat, sugereaza ca s-ar afla intr-o lupta cu o coalitie formata din reprezentanti ai „marelui business”, noteaza postul de radio Europa Libera.

Sevciuk, citat de aceeasi sursa mai spune ca „Transnistria trebuie sa aleaga intre trecut si viitor”, iar, politicienii care in opinia lui pozeaza drept independenti, de fapt, au un singur scop, si anume sa apere interesul marelor firme.

Radio Europa Libera mai noteaza ca, ntr-un interviu pentru o alta publicatie rusa, komersant.ru, principalul rival al lui Sevciuk, Vadim Krasnoselsky, mentioneaza ca „Transnistria este parte a lumii ruse”, iar principala cale de a se alatura Federatiei Ruse este prin recunoasterea independentei. Intrebat de reporteri despre faptul ca autoritatile de la Kremlin evita sa recunoasca independenta regiunii, desi sunt precedente de recunoastere a Abhaziei si Osetiei, regiuni separatiste din Georgia, dar si cazul Crimeii, acesta mentioneaza ca: „Recunoasterea Abhaziei si Osetiei de Sud a avut loc prin razboi. Alipirea Crimeii a avut loc printr-o catastrofa geopolitica in Ucraina. Eu nu vreau ca recunoasterea Transnistriei sa aiba loc prin asa metode. Noi evoluam pe aceasta cale, iar mai devreme, ori mai tarziu asta se va intampla”.

Krasnoselski mai spune in acelasi interviu ca nu impartaseste sperantele de federalizare ale noului presedinte ales al Moldovei, Igor Dodon, sugerand ca acesta ar avea totusi o influenta redusa in Moldova, mai ales ca este presedinte de stat intr-o republica Parlamentara.

Candidatul plasat pe locul trei, Oleg Horjan, reprezentantul comunistilor, ar fi in opinia analistilor consultati de HotNews.ro inventat de Sevciuc, pentru a-i diminua sansele lui Krasnoselski de a castiga din primul tur. Horjan se adreseaza publicului nostalgic, de varsta a treia, majoritar in asa numita republica.

De notat ca alegerile nu sunt recunoscute nici de Chisinau, nici de comunitatea internationala. Asa-numita republica transnistrana numara in jur de 470 de mii de locuitori, insa numerosi cetateni sunt plecati la munca in afara tarii. Pentru acestia, procesul electoral a inceput deja pe data de 6 decembrie si au posibilitatea de a vota preliminar pana pe data de 9 decembrie. De subliniat ca asa numita republica Transnistreana este un regim prezidential, unde presedintele numeste primul ministru si sefii unitatilor administrative locale.

In opinia analistilor consultanti de HotNews.ro, rezultatul alegerilor din republica Moldova nu a influentat in vreun fel campania din Tiraspol, deoarece presedintele Igor Dodon nu are puteri executive, deci este considerat nerelevant ca politician.

Initial, 13 persoane au anuntat ca doresc sa candideze pentru functia de „presedinte” al regiunii transnistrene. In final, au reusit sa se inscrie doar 6 persoane, printre care Evgheni Sevciuk, actualul lider de la Tiaspol, Vadim Krasnoselski, presdintele sovietului suprem ( legislativului transnistrean), procurorul Alexandru Deli, deputatul local Oleg Horjan (lider al comunistilor transnitreni), directorul filialei din Tiraspol al universitatii nationale Academia juridica din Odesa Vladimir Grigoriev si una din fostii apropiati al actualului lider de la Tiraspol, Irina Vasilakii, scrie Moldnova.eu, intr-un material amplu dedicat alegerilor din regiune.

Publicatia mai noteaza ca pana in 1 decembrie erau inscrisi 7 candidati, insa fostul presedinte al comitetului vamal Ghenadie Kuzimiciov a fost eliminata din cursa de instanta de judecata din Tiraspol pe motiv ca pe materialele electorale ale candidatului nu era scris tirajul.

Evgheni Sevciuk

Evgheni Sevciuk

Foto: Flickr

Evgheni Sevciuk (48 de ani) este actualul lider al regiunii separatiste Transnistria, fiind ales in decembrie 2011, in urma turului al doilea de scrutin. Anterior, dupa ce partidul ¬Obnovlenie¬ (Renasterea) din care facea parte a obtinut majoritatea in legislativul regiunii, a fost ales in functia de presedinte al „parlamentului” regiunii. In iunie 2006 a devenit presedinte al partidului republican Obnovlenie, functie pe care a pierdut-o in iulie 2010 in detrimentul lui Anatoli Kaminski, relateaza CrimeMoldova.com. Publicatia mai scrie ca acesta este apropiat ierarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse. El s-a opus folosirii alfabetului latin de catre cei peste 50 de mii de elevi romani din raioanele din stanga Nistrului.

De altfel, in toamna lui 2015, mitropolitul Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova, Vladimir, a fost cel care a oficiat cununia lui Sevciuk cu „ministrul de externe” al regiunii, Nina Stanski. Dupa eveniment, sotia lui Stanski a renuntat la functie.

Sevciuk este cunoscut ca adeptul independentei Transnistriei fata de Republica Moldova. De altfel, el a declarat in mai multe randuri ca, in opinia sa, viitorul Transnistriei este independenta si ulterioara reunificare cu Federatia Rusa. Cea mai recenta declaratie a sa in acest sens a fost facuta luna trecuta cand a comentat afirmatiile presedintelui ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, cu privire la rezolvarea conflictului transnistrean prin metoda federalizarii.

„Pozitia presedintelui se bazeaza pe dezideratele cetatenilor si pe prevederile constituttiei. Viitorul Transnistriei este independenta si ulterioara reunificare cu Federatia Rusa”, a declarat Evghenii Sevciuk, citat de Digi 24.

Mai mult, in septembrie, liderul separatist a semnat un decret menit sa puna in aplicare rezultatul referendumului din 17 septembrie 2006, cand, potrivit rezultatului oficial, 97% dintre locuitorii regiunii au votat pentru aderarea raioanelor din stanga Nistrului la Federatie Rusa. Referendumul nu este recunoscut insa de nici o institutie internationala.

  • A absolvit Liceul nr. 2 din Rabnita (1985). A studiat un an la Facultatea de Mecanica din cadrul Institutul Agricol din Chisinau, dupa care si-a satisfacut stagiul militar.
  • In perioada 1992-1996 urmeaza studii la Facultatea de Drept a Universitatii de Stat „T.G. Sevcenko” din Tiraspol, iar intre 1999-2001 la Facultatea de comert exterior a Academiei de Comert International a Federatiei Ruse.
  • In 2003 obtine titlul de candidat in stiinte economice.
  • A urmat apoi cursuri postuniversitare la Academia de Management a Ministerului Afacerilor Interne al Federatiei Ruse (1994-1996) si la Academia Diplomatica a Ministerului Afacerilor Externe a Ucrainei (2002-2003).
  • Intre anii 1992¬1998, Sevciuk a lucrat in cadrul Departamentului de afaceri interne al Ministerului Afacerilor Interne, totodata suplinind functia de sef al Departamentului Militiei Economice din cadrul Militiei orasului Tiraspol (1996-1998). (sursa: http://unimedia.info/tag/evghenii-sevciuk)

La 1 ianuarie 2015, in Transnistria si-a inceput activitatea compania Energokapital, al carei patron, prin medierea unor terte persoane, ar fi liderul de la Tiraspol Evgheni Sevciuk. Firma ar fi condusa de un vechi prieten al politicianului, care gestioneaza si alte afaceri ale lui Sevciuk, relateaza Crime Moldova.

Adevarul.ro scrie ca scopul principal al acestei companii este furtul de fonduri din contul special denumit „contul gazelor naturale” si transferul acestor bani pe conturile off-shore ale lui Sevciuk.

Acest fapt demonstreaza ca „garantul” constitutiei transnistrene nu este altcineva decat un om cinic, scrie anonymouse.org.

Intr-o perioada scurta de timp, EnergoKapital a ajuns pe locul doi in lista celor mai mari contribuabili ai Transnistriei, dupa compania Sheriff, dupa ce a varsat in primul semestru al anului curent in visteria regiunii aproape 40 de milioane de ruble transnistrene, potrivit Crime Moldova.

In perioada 1998-2000, Sevciuc a lucrat in companii private, inclusiv in calitate de manager al sucursalei din Rabnita a companiei de productie „Sheriff Ltd.” si apoi ca sef de departament al Bancii comerciale PRAK Agroprombank din Tiraspol.

Vadim Krasnoselsy

Vadim Krasnoselsy

Foto: Flickr

Vadim Krasnoselsky. Publicatia Crime Moldova il catalogheaza pe Vadim Krasnoselsky, presedintele actualului asa-zis legislativ de la Tiaspol, drept candidatul grupului Sheriff.

Compania Sheriff este una dintre cele mai mari companii din regiunea transnistreana a Republicii Moldva. Societatea, fondata de doi fosti membri ai serviciilor speciale, a crescut puternic, incluzand aproape toate domeniile de afaceri private proftabile din aceasta regiune.

In 2015, fiecare a treia rubla care a intrat in bugetul nerecunoscutei republici moldovenesti nistrene a fost virata de companiile controlate de Victor Gusan si Ilya Kazmaly, toate parte a holdingului Sheriff. In plus, mai multi angajati ai holdingului – Oleg Baev, directorul KVINT, Dmitrii Oghirciuk, directorul Sheriff SRL, Vladislav Tidva, presedintele Agroprombank – sunt si deputati in asa-zisul Soviet Suprem din partea Obnovlenie, partid cu o retorica prorusa si care, anul trecut, a obtinut majoritatea voturilor la scrutinul parlamentar, se arata intr-o investigatie semnata de Rise Project Moldova.

Europa Libera scrie ca Partidul Obnovlenie este chiar controlat de holdingul Sheriff.

Vadim Krasnoselsky (46 de ani) este principalul contracandidat al lui Sevciuck. Krasnoselsky, membru al formatiunii Obnovlenie, a fost ales in noiembrie 2015 lider al Sovietului Suprem din regiune. Jurnal.md scrie despre Krasnoselsky ca este tipul de conducator rigid. Militar de formatie, a avut o ascensiune constanta in ierarhia ministeriala de la Tiraspol si in cadrul aparatului asa-numitului guvern al Transnistriei. Potrivit Tiras.ru, numele sau este inclus in lista persoanelor cu restrictii de intrare pe teritoriul Uniunii Europene.

In 2007 a fost numit ministru al afacerilor interne al auto-proclamatei Republici Moldovenesti Nistrene. De-a lungul timpului, acesta a fost prim-viceministru al afaceri interne, colonel de militie si adjunct al sefului Diviziei de combatere a criminalitatii economice din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

In agust 2007, Krasnoselsky anunta ca „cimitirul ostasilor romani de la Tighina va fi lichidat, iar pe locul sau va fi inaugurat un complex memorial al ostasilor Armatei Rosii, cazuti in luptele impotriva ocupantilor fascisti”, care va fi inaugurat cu ocazia aniversarii a 600 de ani de la intemeierea orasului Tighina si va cuprinde o suprafata de peste doua hectare. „In cimitirul de la Tighina sunt inhumati nu doar ostasi ai armatei romane, asa cum a scris o parte din presa de la Bucuresti, orbita de ura impotriva republicii noastre si dominata de porniri revansarde, ci peste 5.000 de soldati ai Armatei Rosii, cazuti in luptele impotriva regimului fascisto-roman”, a mai adaugat el, acuzand presa romaneasca si administratia de la Bucuresti ca dezinformeaza constant opinia publica in legatura cu acest subiect, potrivit Wikipedia. Precizam ca portalul care a consemnat initial declaratia sa, presa.md, nu mai poate fi accesat. Aceasta declaratia nu mai apare in alta publicatie online.

Vadim Krasnoselsky s-a nascut in satul Dauriya din raionul Transbaikal, aflat intr-o regiune din sud-estul Siberiei, in familia unui militar de nationalitate ucraineana. El a absolvit Scoala Tehnica Militara de Rachete din Harkov (Ucraina) si apoi Facultatea de Drept din cadrul Universitatii de Stat „T.G. Sevcenko” din Tiraspol, scrie Moldova.org. El este casatorit si are trei copii.

NOTA: NOTA: ARticolul face parte din proiectul „Dosarele conflictului transnistrean. Solutii pentru dezvoltarea societatii pe cele doua maluri ale Nistrului” derulat de Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Facultatea de Stiinte Socio-Umane.

Proiectul „Dosarele conflictului transnistrean. Soluții pentru dezvoltarea societății pe cele două maluri ale Nistrului” este finanțat de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE) prin programul României de cooperare pentru dezvoltare (RoAid) și implementat cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) – Centrul Regional pentru Europa și Asia Centrală.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro