Sari direct la conținut

„Puneţi mâna pe un topor sau pe un fierăstrău”. „Ultimul dictator al Europei” spune că deținuții politici sunt „paraziți” și vrea să îi folosească la curățenie

HotNews.ro
„Puneţi mâna pe un topor sau pe un fierăstrău”. „Ultimul dictator al Europei” spune că deținuții politici sunt „paraziți” și vrea să îi folosească la curățenie
Președintele rus Vladimir Putin (dreapta) și președintele belarus Alexandr Lukașenko (stânga), pe aeroportul internațional din Minsk, Belarus, 23 mai 2024. Sursa foto: Mikhail Metzel / AP / Profimedia

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a ignorat apelurile internaţionale pentru eliberarea deţinuţilor politici din ţară, ba chiar a sugerat vineri că îi va folosi la înlăturarea pagubelor semnificative provocate de o furtună, scriu agențiile Reuters și EFE.

Lukaşenko respinge de multă vreme acuzaţiile de încălcare a drepturilor omului, dar în ultima săptămână s-a confruntat cu apeluri din partea foştilor laureaţi ai Premiului Nobel şi a experţilor mandataţi de ONU de a elibera mai mulţi dintre cei aproximativ 1.400 de deţinuţi politici din Belarus, notează Agerpres.

„Trimiteţi-i la făcut curăţenie”

Majoritatea oponenţilor săi sunt în închisoare sau au fugit din ţară.

„Înainte să înceapă toată lumea… să posteze pe internet, puneţi mâna pe un topor sau pe un fierăstrău şi ajutaţi. I-am spus deja ministrului de interne… el ştie că avem peste 20.000 de deţinuţi. Şi aşa-zişii prizonieri politici. Trimiteţi-i la făcut curăţenie. Dacă este nevoie de ei, spuneţi aşa. Mobilizaţi orăşenii şi mai ales pe aceşti paraziţi”, a declarat preşedintele belarus.

Mesaj de la Putin

Lukaşenko a fost felicitat sâmbătă de omologul său rus Vladimir Putin pentru cei 30 de ani în fruntea acestei foste republici sovietice, principalul aliat al Kremlinului în campania sa militară din Ucraina.

De altfel, în 2022, Lukaşenko i-a permis lui Putin să folosească teritoriul belarus pentru invadarea Ucrainei.

„Istoria recentă a Belarusului, marcată de construcţia instituţiilor moderne ale statului şi de succese semnificative în sfera socială şi economică, este strâns legată de numele său”, scrie în telegrama publicată sâmbătă de Kremlin.

Putin a susţinut că belaruşii l-au ales preşedinte pe Lukaşenko de şase ori, „ceea ce demonstrează, fără îndoială, autoritatea sa în rândul compatrioţilor săi”.

Totuşi, opoziţia din exil insistă că doar o minoritate îl susţine pe omul cunoscut de ani de zile drept „ultimul dictator al Europei”, notează EFE.

În mesajul său de felicitare, Putin a subliniat contribuţia personală a preşedintelui belarus la dezvoltarea relaţiilor de prietenie cu Federaţia Rusă, crearea Uniunii de Stat Rusia-Belarus şi promovarea proceselor de integrare în spaţiul eurasiatic.

„Voi fi bucuros să continui dialogul nostru constructiv şi camaraderesc şi munca noastră comună în beneficiul popoarelor înfrăţite ale Rusiei şi Belarusului”, a adăugat Putin.

Lukaşenko, un fost director al unei cooperative agricole de producţie, în vârstă de 69 de ani, a venit la putere pe 20 iulie 1994, iar după aceea a stabilit un sistem autoritar în care KGB a reprimat orice urmă de disidenţă.

În ciuda faptului că Occidentul nu-l recunoaşte drept preşedinte legitim după frauda electorală din 2020, Lukaşenko intenţionează să candideze pentru un nou mandat prezidenţial în 2025.

INTERVIURILE HotNews.ro