Sari direct la conținut

Aleksei Navalnîi urma să facă parte şi el din schimbul de deţinuţi cu Rusia, confirmă Casa Albă / Cum a reacţionat văduva lui Navalnîi

HotNews.ro
autoritatile inchisorii Lupul Polar au anuntat pe 16 februarie ca Aleksei Navalnii a murit subit , Foto: Artem Priakhin/SOPA Images/Shutt / Shutterstock Editorial / Profimedia
Autoritatile inchisorii Lupul Polar au anuntat pe 16 februarie ca Aleksei Navalnii a murit subit , Foto: Artem Priakhin/SOPA Images/Shutt / Shutterstock Editorial / Profimedia

Consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, a confirmat într-un briefing susţinut joi după-amiază că înţelegerea care a permis cel mai mare schimb de deţinuţi între Rusia şi Occident urma să îl includă şi pe disidentul rus Aleksei Navalnîi, care a murit însă subit în închisoare în februarie anul acesta, relatează CNN.

„Am lucrat cu partenerii noştri la o înţelegere care l-ar fi inclus pe Aleksei Navalnîi. Şi, din păcate, el a murit. De fapt, chiar în ziua în care a murit, i-am văzut pe părinţii lui Evan (Gerschkovich, reporterul de la Wall Street Journal – n.r.) şi le-am spus că preşedintele era hotărât să facă acest lucru, chiar şi în lumina acestei ştiri tragice, şi că vom lucra zi şi noapte pentru a ajunge la această zi. Şi astfel munca a continuat pe parcursul ultimelor câteva luni şi a culminat astăzi”, a spus Jake Sullivan, potrivit News.ro.

Un colaborator al fostului lider al opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi a lăudat schimbul de deţinuţi de joi, dar a deplâns faptul că acesta nu l-a putut include pe Navalnîi, care a murit în februarie. „Acesta este chiar schimbul în care, aşa cum am sperat, Aleksei Navalnîi urma să fie eliberat, în luna februarie a acestui an”, a scris Leonid Volkov pe social media. „Dar Putin a decis să ‘răstoarne tabla’, a decis că nu-l va lăsa niciodată pe Navalnîi să plece. Şi l-a ucis literalmente cu câteva zile înainte ca schimbul să poată avea loc”, susţine Volkov.

Aleksei Navalnîi a murit într-o închisoare din Arctica, unde ispăşea o pedeapsă de peste 20 de ani pentru acuzaţii pe care le respingea ca fiind motivate politic. Serviciul penitenciar rus a declarat că Navalnîi „nu s-a simţit bine după o plimbare” şi a murit subit. Kremlinul a negat orice implicare.

După moartea sa, au apărut informaţii că negocierile pentru eliberarea lui Navalnîi intraseră în „etapa finală” şi că acesta era „la câteva zile distanţă” de a fi eliberat.

Volkov – care a fost atacat cu un ciocan în Lituania în săptămânile de după moartea lui Navalnîi, într-un incident pe care agenţia de informaţii a ţării l-a atribuit Rusiei – spune că schimbul de prizonieri de joi este dulce-amar. „Astăzi ne bucurăm de eliberarea deţinuţilor politici, ostaticii lui Putin, care au suferit în gulagul lui Putin”, a spus el. „Dar va fi totuşi o bucurie cu lacrimi în ochi”, a adăugat el. „’Schimbul Navalnîi’ a avut în sfârşit loc. Dar fără Navalnîi. Acest lucru este foarte dureros”, a spus Volkov.

Văduva lui Aleksei Navalnîi, Iulia Navalnaia, şi echipa lui Navalnîi au laudat, la rândul lor, schimbul de deţinuţi cu Rusia. „Este o mare fericire! Fiecare deţinut politic eliberat este o mare victorie şi bucurie. Nimeni nu ar trebui să fie ţinut ostatic de Putin, torturat sau să moară în închisoarea lui Putin”, a declarat Navalnaia într-o postare pe X.

Ea a aplaudat „munca foarte lungă şi dificilă” care a fost necesară pentru a ajunge la un acord şi a remarcat: „Mai avem încă mulţi oameni pentru care să luptăm”.

Kamala Harris a sunat-o pe Iulia Navalnaia

Kira Iarmiş, fosta purtătoare de cuvânt a lui Navalnîi, a declarat că vicepreşedintele american Kamala Harris a sunat-o pe Iulia Navalnaia pentru a discuta despre schimbul de deţinuţi şi pentru a-şi exprima sprijinul. Navalnaia i-a mulţumit lui Harris pentru asistenţa SUA în organizarea schimbului, a declarat Iarmiş.

Echipa lui Navalnîi a scris pe Telegram că unii dintre deţinuţii eliberaţi au fost reţinuţi din cauza „rezistenţei lor şi pentru a-i intimida pe alţii, în timp ce alţii au fost luaţi ostatici doar pentru a alimenta fondul de schimb”.

„Astăzi ei sunt liberi în urma acestui schimb şi îşi pot vedea rudele! Şi aceasta este o veste grozavă! Printre cei eliberaţi sunt şi foştii noştri colegi, ceea ce ne face fericiţi până la lacrimi”, se arată în postare.

Echipa a spus, la rândul ei, că Navalnîi ar fi trebuit să fie inclus în schimb, „dar Putin l-a ucis”.

INTERVIURILE HotNews.ro