Sari direct la conținut

Alexander Balanescu si-a lansat „Maria T”

Evenimentul Zilei

Dupa ce a facut inconjurul lumii ca spectacol multimedia, stringind mii de spectatori de la Londra la Zagreb, „Maria T” se lanseaza si in Romania, ca album produs de Mute. Proiectul violonistului de origine romana, stabilit in Anglia, Alexander Balanescu este o interpretare libera, dar si o largire a repertoriului Mariei Tanase, cu cele mai variate mijloace aflate la indemina muzicianului de azi.

Pregatit, de mic pentru a deveni un virtuoz al viorii, Alexander Balanescu si-a dorit dintotdeauna sa iasa din ceea ce a numit, intr-o conferinta de presa organizata ieri de Era Business, „inchisoarea muzicii clasice”.

Plecat de foarte tinar din Romania, in 1969, Balanescu a avut un traseu sinuos, care include Israelul si Statele Unite, pentru a se stabili in cele din urma in Marea Britanie, placa turnanta a inovatiei muzicale in ultimele decenii.

Din 1991, Balanescu revine cam o data pe an in tara. Ca si „Luminita”, un alt proiect cu radacini romanesti, „Maria T” s-a nascut dupa ce artistul a revenit pentru prima data in Romania. „Caut o cale de adresare directa”, a spus ieri violonistul. „Asa s-a nascut dimensiunea multimedia a spectacolului.

Cele mai multe ansambluri evolueaza in jurul unui cintaret si, cum Maria Tanase nu mai este prezenta fizic, l-am contactat pe Klaus Obermaier”.

Imaginile cu cintareata, dar si cu Bucurestiul interbelic, de la Arhiva Nationala de Filme au fost prelucrate ingenios de artistul vizual austriac pina in preajma abstractionismului.

Trei tipuri de mijloace

Spectacolul multimedia va avea premiera in Romania la sfirsitul lui mai sau inceputul lui iunie.

Discul, care este disponibil deja in magazinele de la noi, brodeaza pe marginea muzicii Mariei Tanase cu trei tipuri de mijloace: sampling (transformarea unor fragmente originale), motivele si fragmentele compuse de Balanescu pornind de la textul sau muzica cintaretei si intilnirea dintre muzicienii Cvartetului Balanescu si cei de pe vremuri ai Mariei Tanase.

Celor trei colaboratori permanenti ai violonistului (James Shenton, vioara, Andrew Parker, viola, si Nicholas Holland, violoncel) li se adauga percutionistul de jazz latin Steve Arguelles.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro