Alexandra Toader, numită de Orban la șefia Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, după demiterea lui Radu Preda
- Redactia Hotnews
Alexandra Toader a fost numită în funcţia de preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), printr-o decizie a prim-ministrului Ludovic Orban.
Aceasta a deținut până acum funcţia de membru al Colegiului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), precizează Agerpres.
Decizia, în care se precizează că numirea este pentru o perioadă de cinci ani, a fost publicată joi în Monitorul Oficial.
- Conform Newsweek România, Alexandra Toader a ajuns în conducerea CNSAS în 2018, fiind propunerea președintelui Klaus Iohannis pentru această funcție. Publicația citată notează și că Toader e printre puținii membri ai Colegiului CNSAS care sunt licențiați în Istorie, având un master în „Istoria comunismului în România“ și un doctorat în Istorie, obținut la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iași.
- De altfel, la această instituție de învățământ universitar, Toader le-a predat, în calitate de asistent asociat, studenților de la Facultatea de Istorie, iar din septembrie 2014 este cercetător științific la aceeași facultate. Din 2016 până în 2018, când a ajuns la CNSAS, Alexandra Toader a fost consilier în cadrul Departamentului de Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă, în cadrul Administrației Prezidențiale.
Cel care a ocupat până acum funcţia de preşedinte executiv al IICCMER, teologul Radu Preda, a fost eliberat din funcție, miercuri, de premierul Ludovic Orban.
Orban l-a demis pe Preda imediat ce a primit, marți, o notă de informare de la Corpul de control al premierului privind documentarea efectuată la acest institut.
Radu Preda era șef al IICCMER din martie 2014, el fiind numit în funcție de premierul de atunci, Victor Ponta.
Mai multe documente obținute de site-ul Să fie lumină, dar și mărturiile unor actuali și foști angajați sau colaboratori ai Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, arătau, într-un articol publicat în noiembrie anul trecut, o instituție a statului român – fundamentală în misiunea ei istorică – adusă într-o criză profundă sub conducerea unuia dintre cei mai cunoscuți teologi ortodocși români, Radu Preda.
După un mandat de mai bine de cinci ani, Preda lasă în urmă un institut fără cap, măcinat de probleme, care funcționează din inerție. Cariera clericală a teologului Radu Preda a fost, aparent, mult mai importantă pentru el decât funcția publică de la IICCMER, scria Să fie Lumină în materialul ce poate fi citit aici.