Sari direct la conținut

Alfred Simonis nu susține un guvern de uniune națională: „Unul dintre partidele pro-europene ar trebui să rămână în opoziție”

HotNews.ro
Alfred Simonis, Foto: Agerpres
Alfred Simonis, Foto: Agerpres

Preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, care ocupă şi funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, este de părere că România n-ar trebui să aibă un guvern de uniune naţională. În urma rezultatelor exit poll-urilor, Simonis crede că PSD ar trebui să revendice funcţia de prim-ministru al României, informează News.ro.

Alfred Simonis a afirmat că măcar unul dintre partidele pro-europene ar trebui să rămână în opoziție, invocând viitorul „pe termen mediu și lung” al României.

„Viitoarea majoritate nu ar trebui să fie formată dintr-un guvern de unitate naţională. Nu cred că toate forţele politice ar trebui să facă parte din viitoarea guvernare, şi lăsăm la o parte doar partidele controversate, cred că unul dintre partidele pro-europene ar trebui să rămână în opoziţie pentru a ne gândi pe termen mediu şi lung la viitorul acestei ţări”, a spus Simonis.

„Viitorul guvern nu poate ocoli PSD”

Pe de altă parte, liderul organizație social-democrate din Timiș exclude posibilitatea ca acest partid să fie PSD, întrucât nu se poate constitui o majoritate fără el.

„Viitorul guvern nu poate ocoli PSD, pentru că nu se poate face majoritate fără PSD, în măsura în care se dovedeşte, până la final, rezultatele vor confirma exit poll-ul. Evident, fiind primul partid, la o diferenţă de 10 procente faţă de cei cu care am putea porni negocieri pentru un guvern pro-european, în mod normal, PSD ar trebui să revendice poziţia de prim-ministru. Diferenţele sunt mari între PSD şi USR, PSD şi PNL, prin urmare ne aşteptăm la o săptămână încărcată, negocieri între partidele pro-europene. Va fi important cine va câştiga alegerile prezidenţiale, aşa că timp foarte mult nu avem”, a declarat Simonis.

Alfred Simonis a afirmat că peste 60 la sută din voturi au fost date forţelor pro-europene, dar acest lucru „nu înseamnă că am câştigat războiul”.

„Să spunem că am scăpat de la marginea prăpastiei, dacă în urmă cu câteva ore nu eram atât de liniştiţi, astăzi românii au ales o direcţie destul de clară. Peste 60% sunt date forţelor pro-europene, însă asta nu înseamnă că am câştigat războiul. De aceea este foarte important să ne facem planul şi pentru anii următori”, crede fostul președinte al Camerei Deputaților

Poziție similară și în PNL

Rezerve față de un guvern de largă coaliție, care să grupeze toate forțele pro-europene, a exprimat și prim-vicepreședintele PNL Ciprian Ciucu, care a arătat că această variantă aduce riscul ca partidele extremiste să crească în opoziție, iar la următoarele alegeri parlamentare să obțină scoruri și mai mari.

„Un guvern pro-european, cu socialiști, cu creștin democrați și cu liberali, un astfel de guvern ar avea meritul că este mai stabil, dar ar lăsa un loc în opoziție gol, iar forțele antieuropene pot câștiga în opoziție teren. O astfel de poziție trebuie foarte bine cântărită”, a declarat Ciucu într-un interviu acordat pentru HotNews și Europa Liberă.

Pe de altă parte, Ciucu a arătat că un guvern minoritar ar fi mai instabil și incapabil să promoveze reformele pe care le doresc liberalii.

„Cum o să fie formula guvernului, că o se fie guvern minoritar sau un guvern de uniune națională a forțelor pro-europene, asta nu am de unde să vă spun. Poate să fie și fără noi”, a mai spus Ciucu.

INTERVIURILE HotNews.ro