Sari direct la conținut

Alianta pierde si cioara de pe gard

Dilema Veche

In urma cu doua luni, PSD era un partid in degringolada si Alianta D. A. parea a fi beneficiara. De atunci, PSD a dovedit ca are o strategie pentru a ramine la putere, iar Alianta s-a complacut intr-o moleseala balcanica.

Ar fi trebuit ca imediat dupa locale, democratii si liberalii sa fie cei care fac jocurile si fixeaza temele in agenda publica. In loc de asta, Adrian Nastase isi continua slalomul de premier-candidat, ajutat de televiziunile obediente, si pare a avea permanent initiativa.

A organizat alegeri preliminare, l-a desemnat premier pe Mircea Geoana si a dat o lovitura spectaculoasa prin atragerea Antenei 1 intr-o alianta electorala.

Din cealalta parte, stim doar zvonuri legate de numele premierului din umbra, s-a renuntat de tot la ideea unui cabinet alternativ, iar programul de guvernare al Aliantei a devenit un fel de fata morgana fluturata de Theodor Stoloan pe la talk-show-uri, dar intirzie sa se materializeze. Alianta isi demonstreaza neputinta de a lua decizii.

Cind am propus, imediat dupa locale, includerea PUR in Alianta, am primit zimbete superior binevoitoare din partea celor care isi inchipuiau ca vor fi cistigat deja alegerile. Asteptam si negociem dupa alegeri, au tot spus liberalii si democratii, dar iata ca PSD a fost mai dibaci si a facut o alianta preelectorala cu PUR.

Tot asteptind, opozitia nu va mai avea cu cine sa negocieze si in plus pierde posibiliul suport mediatic din spatele Partidului Umanist.

Dupa semnarea acordului cu PSD, Dan Voiculescu facea un calcul simplist: PUR are un electorat apropiat de cel al Aliantei si va disloca voturi de acolo ducindu-le spre PSD. Nu as paria pe acest calcul. Acest electorat a votat cel mai posibil anti-PSD la locale si in cel mai bun caz acum se va imparti.

Dar PSD nu conteaza pe aceste voturi, este evident ca PUR si-a pulverizat si bruma de procente pe care le cistigase. De fapt PSD incurca inteligent Alianta si isi asigura cel putin neutralitatea unei mari televiziuni.

Intr-un acces neobisnuit de sinceritate, PSD afirma: ”La semnarea acordului de colaborare dintre PSD si PUR, un argument important a fost acela ca postul TV Antena 1 si cotidianul Jurnalul National erau si sint in proprietatea domnului Dan Voiculescu”. Este un citat de comunicatul de presa al PSD din 31 august 2003, imediat dupa ce PUR iesise de la guvernare.

Umanistii isi confirma statutul de structura artificial mentinuta in atentia publica doar de Antena 1 si de grija celorlalte partide de a nu se pune rau cu aceasta televiziune. Toate mutarile cu ”ofensiva tinerilor”, partidul clasei mijlocii si sfortarea de a dovedi ca Dan Voiculescu nu a fost securist par acum inutile: PUR va intra in Parlament.

Cine a cistigat preliminarele din PSD?

Cine trebuia. Alegatori aliniati la Constanta, pitind atent in palme hirtiuta cu numele candidatilor pe care trebuiau sa ii voteze. Aceasta imagine spune multe nu doar despre PSD, ci despre democratia romaneasca in general. Am fost unul dintre cei care au salutat organizarea acestor alegeri. Pot spune acum ca a fost un experiment mai degraba ratat.

Ma asteptam la ceva mai multa dezbatere, la ceva mai multa contestare, la ceva care sa arate ca acolo chiar exista idei si posibilitatea de a le exprima. Cei care au votat duminica, adica membrii PSD, sint oameni mai degraba multumiti cu situatia lor si a tarii, deci satisfacuti de sefi. Nu exista o traditie a contestarii interne in PSD, opozantii gasindu-se in afara, nu in interiorul partidului.

De aceea, acest scrutin a avut un aer comic si artificial. Niste oameni obisnuiti sa fie doar masa de manevra s-au trezit ca li se cere parerea. In plus, democatizarea din PSD este ferm controlata. Dezbaterea publica intre candidati nu a fost permisa, fapt absolut aberant care contrazice chiar ideea de alegeri interne asa cum functioneaza ele la cei care le-au inventat.

Iar un partid care voteaza unanim la congres, ca o masina de vot stalinista, este nepregatit pentru alegeri interne. Ramine doar un precedent care trebuie continuat si preluat si de alte partide. Desi nu au schimbat mare lucru in realitate, la televizor alegerile interne au fost evenimentul saptaminii si au permis PSD sa faca agenda publica.

Democratii si liberalii au fost putin ridicoli contestindu-le fara a explica de ce nu organizeaza si ei asa ceva. PSD se poate lauda ca isi intrece adversarii la acest capitol.

Democratia este inainte de toate o stare de spirit. Daca oamenii vor vedea ca nu li s-a cerut parerea doar accidental, poate se vor obisnui cu ideea ca nu este chiar o crima sa ai o parere si sa nu iti placa seful. Eventual chiar sa nu il votezi.

Astept cu infrigurare ziua in care o mina de membri ai PSD vor declara la stiri ca au votat impotriva lui Adrian Nastase, care li se pare cam arogant, megaloman si nu reprezinta adevarata social-democratie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro