Sari direct la conținut

Aliații NATO au înfuriat Beijingul după summitul de la Washington. „Provocări, minciuni, incitare și calomnii”

HotNews.ro
Președintele rus Vladimir Putin și omologul său chinez Xi Jinping, Foto: American Photo Archive / Alamy / Alamy / Profimedia
Președintele rus Vladimir Putin și omologul său chinez Xi Jinping, Foto: American Photo Archive / Alamy / Alamy / Profimedia

Declarația finală a summitului NATO de la Washington este plină de „retorică beligerantă”, iar conținutul legat de China conține provocări și minciuni, a declarat un purtător de cuvânt al misiunii chineze la Uniunea Europeană, informează Reuters.

Textul stipulează că China a devenit un sprijin decisiv al efortului de război al Rusiei în Ucraina, iar Beijingul continuă să ridice provocări sistemice la adresa Europei și a securității.

„După cum știm cu toții, China nu este creatorul crizei din Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt, potrivit unei declarații publicate joi de Misiunea chineză pe lângă UE.

„Declarația summitului NATO de la Washington este plină de mentalitatea Războiului Rece și de retorică beligerantă, iar conținutul legat de China este plin de provocări, minciuni, incitare și calomnii”, a spus purtătorul de cuvânt ca răspuns la întrebarea unui reporter.

Liderii țărilor NATO au precizat că susţin Ucraina pe drumul său ireversibil către integrarea euroatlantică deplină, inclusiv aderarea la alianță, au adoptat o poziție mai fermă privind sprijinul Chinei pentru Rusia, iar declarația a consolidat limbajul NATO din trecut privind China.

„Poziția centrală a Chinei cu privire la problema Ucrainei este de a promova negocierile de pace și soluționarea politică, care a fost recunoscută pe scară largă și apreciată de comunitatea internațională”, a declarat purtătorul de cuvânt.

În urmă cu mai bine de un an, Beijingul a prezentat un document în 12 puncte care stabilea principii generale pentru încheierea războiului, dar nu intra în detalii. La momentul respectiv, documentul a fost privit cu moderație atât în Rusia, cât și în Ucraina.

La rândul său, China a criticat în mod repetat NATO și a avertizat împotriva extinderii sale în regiunea Asia-Pacific.

Liderii Japoniei, Coreei de Sud, Noii Zeelande și Australiei, prezenți la NATO, au apreciat că e nevoie de legături mai strânse cu alianța de securitate, pe fondul preocupărilor crescânde privind agresiunile Beijingului în Marea Chinei de Sud.

Miercuri, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei a declarat: „Ne opunem cu fermitate ca NATO să acționeze dincolo de caracterizarea sa ca alianță defensivă regională, inserându-se în Asia-Pacific pentru a incita la confruntare și rivalitate și perturbând prosperitatea și stabilitatea în această regiune”.

INTERVIURILE HotNews.ro