Am devenit mama la 15 ani. Nu imi doream decat viata mea inapoi. Nasterea la varste fragede, un risc major pentru mama, dar si pentru fat
„Am citit despre fetita de zece ani care a nascut saptamana trecuta. Cred ca stiu prin ce trece – eu insami am fost un copil cu copil. Am ramas insarcinata, dupa primul contact sexual, la 14 ani si jumatate. Am nascut la 15 ani”, spune Natalia, cititor MedLive.ro. „Am inceput sa ma simt mai ciudat, dar nici nu mi-a dat prin cap ce se intampla. Apoi am inteles si mi-a fost teama sa le spun parintilor.
Mama si-a dat seama cand eram in luna a sasea si nu mai era nimic de facut.In timpul sarcinii m-am simtit vinovata si singura. Am nascut prematur, cu cezariana, iar fetita mea a avut probleme de respiratie. N-am putut sa o alaptez, iar in primii doi ani a stat mai mult prin spitale. A inceput sa vorbeasca tarziu si a fost suspectata de o forma de autism; s-a dovedit intr-un final ca nu e. M-am invinovatit pentru tot si nu imi doream decat viata mea inapoi.”
Din punct de vedere anatomo-fiziologic, o mama la zece sau 15 ani nu este pregatita pentru procreere, explica dr. Mihaela Steriu, medic primar obstetrica-ginecologie. „Maturizarea psiho-somatica, staturala, genitala este in curs de perfectionare. Este o fragilitate caracteristica varstei, fragilitate care se va manifesta in viitor prin dezvoltare incompleta a acestei fetite. Exista risc si pentru fat, de accident genetic, provenind dintr-un organism imatur.”