Sari direct la conținut

Ambasada Rusiei la București, ironii la adresa MAE, care a revocat vizele a 14 jurnaliști ruși la Conferinţa ITU

HotNews.ro
Valeri Kuzmin, Foto: Agerpres
Valeri Kuzmin, Foto: Agerpres

Ambasada Rusiei la București a reacționat, marți, printr-un mesaj ironic la adresa Ministerului Afacerilor Externe, care a revocat vizele a 14 jurnaliști ruși la Conferinţa Plenipotenţiarilor Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (ITU) care are loc în aceste zile la Bucureşti: „Încercarea de a aduce prejudicii activității delegației noastre sub pretextul „securității naționale” a eșuat”.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis sâmbătă că au fost acordate vize de intrare tuturor oficialilor desemnaţi de Federaţia Rusă ca membri ai delegaţiei oficiale a acestui stat la Conferinţa Plenipotenţiarilor Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (ITU) de la Bucureşti, în număr de 17, conform solicitării părţii ruse.

Potrivit sursei citate, au fost revocate vize pentru jurnalişti „notificaţi abuziv” ca oficiali, printre motive numărându-se şi securitatea naţională a României:

  • „Decizia autorităţilor române competente, bazată inclusiv pe considerente ce ţin de securitatea naţională a României, care a condus la revocarea unor vize, s-a referit exclusiv la un număr de 14 jurnalişti ai Russia Today, care au fost abuziv notificaţi de către Federaţia Rusă ca oficiali aparţinând Ministerului rus al Dezvoltării Digitale, Comunicaţiilor şi Mass-Media”.

Ambasada Rusiei la București a reacționat marți printr-un mesaj ironic postat pe pagina de Facebook, în care susține că cele 14 persoane cărora le-au fost revocate vizele erau membri ai delegației ruse la Conferinţa ITU de la Bucureşti.

Ambasada condusă de Valery Kuzmin susține că, „în ciuda obstacolelor create de autoritățile oficiale ale României, grație eforturilor echipei ruse, evenimentul de protocol a avut loc și a avut un mare succes”, iar „încercarea de a aduce prejudicii” activității delegației Rusiei „a eșuat”: „Nu va fi nimic ce să-l bucure pe partenerul său senior din NATO”.

Redăm integral reacția Ambasadei Rusiei la București:

  • „Îi felicităm pe diplomații români: au dejucat un „complot împotriva securității țării”. Sub pretextul „amenințărilor la adresa securității naționale” s-au revocat vizele de intrare în România eliberate anterior pentru 14 membri ai delegației oficiale a Administrației de Comunicații a Federației Ruse la Conferința Plenipotențiarilor a Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT).
  • S-a demascat „smecheria insidioasă”: delegații ruși au fost declarați ca fiind angajați ai Ministerului rus al Dezvoltării Digitale, dar, potrivit comentariului Ministerului de Externe român, s-au dovedit a fi „reprezentanți mass-media” – mai mult, din compania internațională de difuzare prin satelit „Russia Today”, a cărei simplă mențiune provoacă oroarea gardienilor români ai securității naționale.
  • Toate acestea au fost însoțite de afirmații vagi că retragerea vizelor nu ar putea afecta activitatea delegației ruse, în special, în promovarea candidaților noștri pentru funcții de conducere în UIT, ale căror alegeri vor avea loc în zilele următoare.
  • Dezvăluim „planul ostil secret” al acestor 14 delegați: de fapt, nu sunt jurnaliști, ci angajați ai holdingului media „Rossia Segodnia”, care nu are nicio legătură cu compania de televiziune „Russia Today”, în ciuda asemănării numelor în limba engleză. Acești membri ai delegației au fost responsabili de aspectele tehnice ale pregătirii și desfășurării evenimentului de protocol din 25 septembrie a.c., la care era planificată prezentarea candidaților ruși la UIT, printre care și R.R.Ismailov, candidat pentru postul de secretar general al Uniunii.
  • Rezultatul, în ciuda obstacolelor create de autoritățile oficiale ale României, grație eforturilor echipei ruse, evenimentul de protocol a avut loc și a avut un mare succes. Încercarea de a aduce prejudicii activității delegației noastre sub pretextul „securității naționale” a eșuat. Nu va fi nimic ce să-l bucure pe partenerul său senior din NATO”.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro