Ambasadorul Martin Harris: Aveti "oameni de fier" in procuratura care lupta cu coruptia cu o determinare impresionanta
- Redactia Hotnews
Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Martin Harris, a declarat duminica, in emisiunea „Dupa 20 de ani” de la Pro TV, ca a vazut „oameni de fier in procuratura”, a caror determinare in lupta impotriva coruptiei este impresionanta si ca institutiile de justitie au stabilit un principiu important, „ca nimeni nu este deasupra legii”.
Ambasadorul Marii Britanii a fost intrebat daca in Romania se poate vorbi de dosare politice realizate de procuratura, asa cum de multe ori acuza politicieni, relateaza Mediafax.
„Nu, eu cred ca am vazut o justitie din ce in ce mai independenta si aveti aici in Romania oameni de curaj, oameni de fier in procuratura, in Inalta Curte de Justitie. Dupa parerea mea, contributia lor la lupta cu coruptia este mult mai semnificativa decat contributia ambasadelor, fiindca sunt oameni aici in Romania care au luptat impotriva coruptiei cu o determinare impresionanta”, a raspuns Harris in emisiunea „Dupa 20 de ani”.
Ambasadorul a mentionat ca in ultimii patru ani ceea ce au realizat institutiile din justitie „este foarte important si foarte impresionant”.
„Daca nu gresesc, in 2011, 298 de oameni au fost condamnati in cazuri de coruptie datorita DNA, in 2012 – 743 si in 2013 – 1051, oameni condamnati pentru coruptie. Pentru mine e greu de a spune tara in care a fost o lupta cu coruptia atat de importanta dupa caderea comunismului, deci eu cred ca este o dezvoltare foarte importanta pentru Romania, fiindca institutiile de justitie au stabilit un principiu foarte important, ca nimeni nu este deasupra legii”, a afirmat Harris.
El a mai declarat ca problema coruptiei se regaseste in toate tarile, insa ceea ce este important este cum se raspunde la coruptie la nivelul societatii.
„Eu cred ca DNA si ANI si Inalta Curte de Justitie au reactionat in mod ferm la fenomenul de coruptie din Romania si ambasada britanica a sprijinit acest efort, fiindca este foarte important pentru noi, pentru a avea un climat de business care este potrivit pentru firmele britanice (…), dar este si foarte important pentru a avea in Romania un aliat puternic si cu perspectiva de prosperitate”, a precizat Harris.
De asemenea, el a mentionat ca in cei patru ani a lucrat cu mai multe guverne de la Bucuresti, de diferite culori politice, si a insistat pe cele doua teme foarte importante in privinta combaterii coruptiei si a parteneriatului cu FMI.
Harris a mentionat ca in aceasta perioada a observat o politica constanta, inclusiv din partea Guvernului, in privinta combaterii coruptiei.