Ambasadorul român din R. Moldova, despre decizia de joi a Curții Constituționale de la Chișinău: Este o formă de respect să cunoști limba statului în care locuiești
Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, califică drept corectă și normală decizia Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității legii ce oferea statut special limbii ruse. Potrivit diplomatului, decizia Înaltei Instanțe este o dovadă în plus că limba română trebuie să fie cunoscută de toți cetățenii care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova, informează IPN și radio Chișinău.
„În declarația de independență, elementul central a fost tocmai aspectul legat de limbă, de cultură, de tradiții, aceste elemente au făcut posibilă separarea de fostul imperiu. Decizia de astăzi tocmai asta recunoaște, faptul că limba de stat în Republica Moldova trebuie să fie vorbită în egală măsură de absolut toți. Asta nu înseamnă o lipsă de respect față de ceilalți care vorbesc o altă limbă. Nu înseamnă o lipsă de respect față de minoritățile naționale”, a declarat Daniel Ioniță în timpul emisiunii de joi „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
În plus, diplomatul a menționat că legea privind funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova venea să divizeze și mai mult societatea pe criteriul identității naționale și cel al limbii vorbite.
„Trebuie să găsești modalitatea de a ține societatea unită, iar elementul de limbă trebuie să fie cel unificator, nu cel care separă. Menținerea acestei legi ar fi însemnat o reîntoarcere în trecut”, a punctat diplomatul român.
Curtea Constituţională de la Chişinău a declarat joi neconstituţională Legea 234 cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, care conferea un statut special limbii ruse.
Magistraţii au adoptat hotărârea după mai multe ore de deliberări, preşedinta Curţii Constituţionale, Domnica Manole, declarând că judecătorul Vladimir Ţurcan (fost deputat socialist) a făcut opinie separată.
„Hotărărea este definitivă şi nu poate fi supusă nici unei căi de atac”, a subliniat Domnica Manole.
Mai exact, proiectul a fost susţinut de deputaţii Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM) şi deputaţii platformei „Pentru Moldova”, din care face parte şi Partidul Şor. Iniţiativa legislativă aparţine mai multor deputaţi din grupul parlamentar al PSRM – Vasile Bolea, Bogdan Ţîrdea şi Andrian Lebedinschi, potrivit Agora.md.
Conform acestei legi, angajaţii instituţiilor de stat ar fi fost obligați să discute, să ofere informaţii şi să asigure traducerea avizelor, certificatelor şi a oricărui tip de documente în limba rusă, dacă cetăţenii vin cu solicitari în acest sens.