Sari direct la conținut

Ameninţată de Belarus cu un val de migranţi ca represalii, Lituania amenajează o tabără de refugiaţi la graniţă

HotNews.ro
Migranti, Lituania, Foto: Captura YouTube
Migranti, Lituania, Foto: Captura YouTube

Lituania a deschis vineri o tabără de refugiaţi în zona oraşului Pabrade destinată migranţilor tot mai numeroşi, în special irakieni, care-i trec graniţa venind dinspre Belarus, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Primii 73 de migranţi, majoritatea bărbaţi, au fost deja primiţi în această tabără ce are 290 de locuri.

Sosirile migranţilor clandestini au crescut în Lituania după ce această ţară a cerut UE impunerea de noi sancţiuni Belarusului în urma arestării jurnalistului activist Roman Protasevici, preluat de autorităţile belaruse de la bordul unui avion civil pe care l-au forţat luna trecută să aterizeze la Minsk.

Acest flux migrator este perceput la Vilnius drept o acţiune de represalii din partea preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, acesta de altfel ameninţându-şi explicit ţara vecină membră a UE şi NATO cu un val de „migranţi ilegali şi traficanţi de droguri”.

Potrivit televiziunii publice lituaniene, de la începutul acestui an au fost interceptaţi la frontiera cu Belarus 405 migranţi, faţă de 81 în tot anul trecut. Ministrul de interne lituanian, Agne Bilotaite, a calificat această situaţie drept un „război hibrid” dus împotriva ţării sale.

Lituania, la fel ca celelalte două state baltice, Estonia şi Letonia, a primit în ultimele luni solicitanţi de azil belaruşi, mulţi dintre ei cerând azil politic, cum a fost de exemplu cazul liderei opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaia, care după alegerile de anul trecut s-a autoexilat de teama că ar putea fi arestată.

Însă în timp ce primirea unor refugiaţi politici din Belarus este în general privită favorabil în aceste ţări, nu acelaşi lucru se poate spune despre sosirea migranţilor veniţi din Siria, Irak, Afganistan sau ţările africane.

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro