Sari direct la conținut

Amnistie pentru firmele cu datorii și bonificație pentru cele corecte / Care sunt condițiile

HotNews.ro
Ghișeu de Trezorerie, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Ghișeu de Trezorerie, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Firmele cu datorii la stat la data de 31 august 2024 își vor putea șterge dobânzile și penalitățile dacă plătesc suma principală și depun o cerere până pe 25 noiembrie. Propunerea Ministerului Finanțelor a fost pusă în dezbatere publică. În cazul persoanelor fizice, acestea pot beneficia de o reducere de până la 50% a datoriei principale.

Instituția speră să încaseze 9 miliarde lei în acest an de pe urma amnistiei fiscale acordată firmelor.

Conform sursei citate, volumul total al arieratelor recuperabile se ridică la aproximativ 71,8 mld., din care 60,5 mld. lei reprezintă obligații fiscale principale, iar 11,3 mld. lei sunt obligații fiscale accesorii.

Ministerul vine și cu o bonificație pentru firmele care sunt cu plata taxelor la zi.

Acestea vor avea parte de o bonificație de 3% din impozitul pe profit sau pe veniturile microîntreprinderilor. În cazul grupului fiscal, bonificația se aplică la impozitul pe profit anual declarat de persoana juridică responsabilă.

ANAF va constata din oficiu îndeplinirea condițiilor pentru acordarea bonificațiilor prin emiterea unei decizii, astfel:

  • în cazul contribuabililor plătitori de impozit pe profit, după expirarea termenului de depunere a declarației privind impozitul pe profit anual aferentă anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, după caz;
  • în cazul contribuabililor plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, după expirarea termenului de depunere a declarației privind impozitul pe veniturile microîntreprinderilor aferentă trimestrului IV al anului fiscal 2024.

Sumele care fac obiectul bonificației nu se restituie ci se utilizează pentru compensarea cu alte impozite și taxe.

Care sunt condițiile pentru a primi bonificația

Bonificația se acordă de către ANAF cu respectarea următoarelor condiții de către firme:

  • Să aibă depuse toate declarațiile conform vectorului fiscal;
  • Să fie stinse integral și la termenele prevăzute de lege impozitul pe profit anual/impozit pe veniturile microîntreprinderilor, aferente anului 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, după caz;
  • Să nu înregistreze nicio altă obligație fiscală/bugetară restantă la termenul legal pentru depunerea declarațiilor prin care se declară impozitul pe profit anual aferent anului 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, respectiv prin care se declară impozitul pe veniturile microîntreprinderilor aferent trimestrului IV al anului fiscal 2024, potrivit legii.

Procedura de aplicare se va aproba prin ordin al ministrului finanțelor, la propunerea președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală, în termen de maxim 45 de zile după ce va fi adoptată ordonanța.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro