Sari direct la conținut

Amnistia fiscală: Cum vei putea să-ți ștergi jumătate din datoriile pe care le ai la ANAF, inclusiv penalitățile

HotNews.ro
Amnistia fiscală: Cum vei putea să-ți ștergi jumătate din datoriile pe care le ai la ANAF, inclusiv penalitățile

Dacă ai datorii la Stat la data de 31 august 2024 vei putea să profiți de amnistia fiscală pregătită de Ministerul de Finanțe. Menționăm că momentan este vorba doar despre un proiect pus în dezbatere publică.

*ATENȚIE, în acest text ne referim doar la persoane fizice

În primul rând trebuie să știi că poți scăpa de dobânzi și penalități.

Românii, inclusiv cei care au avut venituri din PFA – cu datorii mai mici de 5.000 lei vor putea să anuleze jumătate din suma principală restantă la 31 august.

Pentru asta, prima dată va trebui să plătești jumătate din acea sumă, iar ulterior să depui o cerere de anulare la ANAF până pe 25 noiembrie.

Să presupunem că nu ai plătit impozit pe venit de 2000 de lei. La acea sumă s-au strâns inclusiv dobânzi și penalități. Tu va trebui să plătești 1.000 de lei, vei depune o cerere la Fisc, iar ulterior se vor șterge dobânzile, penalitățile și restul de 1.000 de lei.

Dacă datoriile depășesc 5.000 de lei, atunci, prin același mecanism ca mai sus, se va anula 25% din suma principală, ceea ce înseamnă că va trebui să plătești 75%. 

Plata și depunerea cererii trebuie realizată până la 25 noiembrie.

La data de 31 iulie 2024, un număr de 705.432 persoane fizice, înregistrau obligații fiscale principale restante sub plafonul de 5.000 lei, totalizând 600 de milioane de lei, din care 450 de milioane lei reprezintă obligații fiscale principale, iar 150 de milioane lei sunt obligații fiscale accesorii.

De asemenea, 122.311 contribuabili persoane fizice înregistrează obligații fiscale principale restante al căror total depășește plafonul de 5.000 lei. Astfel, cuantumul obligațiilor fiscale restante la data de 31 iulie 2024 datorate de contribuabilii persoane fizice care se încadrează în această categorie se ridică la 6,1 mld. lei, din care 4,2 mld. lei reprezintă obligații fiscale principale, iar 1,9 mld. lei sunt obligații fiscale accesorii.

Vezi și: Amnistie pentru firmele cu datorii și bonificație pentru cele corecte / Care sunt condițiile

INTERVIURILE HotNews.ro