Sari direct la conținut

Analiza Stratfor: Moldova da ocazia Europei si Statelor Unite sa loveasca in inima Kremlinului

HotNews.ro

Semnalele de la Chisinau indica faptul ca incepe sa se contureze o “revolutie colorata” (precum cea portocalie din Ucraina in 2004 sau roz din Georgia in 2003) in Republica Moldova, se arata intr-o analiza a Stratfor, companie de informatii si analize, cunscuta si sub numele de “CIA din umbra”. Din perspectiva vestica, Moldova este statul in care puterile occidentale isi pot folosi influenta pentru a limita puterea Rusiei. Implicandu-se in ceea ce se intampla in Moldova, SUA poate arata Kremlinului ca are multe parghii – in multe culori – pentru a arunca Rusia de pe orbita, considera Stratfor.

Chiar daca Moldova nu pare decat un subiect de fapt divers pentru media occidentala, mai degraba decat un breaking news, o revolutie in Moldova ar avea “implicatii semnificative, in special pentru confruntarea geopolitica dintre Rusia si Statele Unite”, arata analiza Stratfor.

Din perspectiva occidentala, Moldova si Belarus sunt statele in care influenta ar putea fi folosita pentru a ingradi Moscova. “Scoaterea Ucrainei de sub influenta Kremlinului s-a demonstrat un demers dificil, fiindca Ucraina este prea mare, complexa si descentralizata. In schimb, Moldova si Belarus au avantajul unei pozitii geografice atractive, o marime digerabila si o cultura compatibila pentru a fi considerate candidate la intrarea in lumea occidentala. Apropierea culturala si geografica a Moldovei de Romania (combinata cu suprafata si populatie de dimensiuni reduse) o fac perfecta pentru incorporarea in sfera vestica, la fel cum apropierea culturala si geografica a Germaniei de Est de Germania de Vest a facut-o prima tinta a indepartarii comunismului din Europa”, considera agentia cunoscuta sub numele de “CIA din umbra”.

Stratfor apreciaza ca Rusia a fost ofensiva incepand cu conflictul din Georgia din august 2008 si in special de cand noul presedinte american a preluat mandatul. “Kremlinul crede ca il poate testa pe Obama, care este tanar si lipsit de experienta in politica externa, la fel cum Hrusciov l-a testat pe John F. Kennedy la inceputul anilor ’60”, se arata in analiza.

Moldova da Statelor Unite si Europei ocazia sa loveasca si mai aproape de inima Kremlinului. Chiar daca Rusia crede ca a marcat pana acum puncte in discutia privind scutul antiracheta american din Europa, considerand ca vecinatatea sa apropiata este la adapost de influenta occidentala, Stratfor considera ca “desi nu a fost demonstrata inca o implicare a SUA in protestele din Moldova, Washingtonul poate folosi situatia de la Chisinau pentru a reaminti Kremlinului ca are multe parghii – in multe culori – pentru a dezechilibra Rusia”.

O revolutie colorata in Moldova – precum cele din Georgia si Ucraina – va deranja in mod firesc Moscova. “Ar fi prima revolutie colorata intr-o fosta republica sovietica de la revolutia fuchsia esuata din Azerbaidjan, din 2005. Mai mult, 2.800 de soldati rusi sunt acum in Transnistria, o regiune separatista in estul Moldovei. Regiunea, aflata intre Nistru si Ucraina, este locuita de etnici rusi si ucraineni (care reprezinta doua treimi din populatie). Controlul absolut asupra Transnistriei este o parte importanta a strategiei Moscovei de a incercui Ucraina. In acest sens, Moscova are sub control Belarusul, estul rusofil al Ucrainei si Crimeea, iar Transnistria ar completa cercul”, scrie Stratfor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro