Sari direct la conținut

Analiza Wall Street Journal: Teroarea de astazi – Obama si pericolul islamist

HotNews.ro
Barack Obama, Foto: Agerpres/AP
Barack Obama, Foto: Agerpres/AP

Atacurile armate din San Bernardino, California, in care au murit 14 persoane, par sa implice Statul Islamic, spune directorul FBI, James Comey. Plecand de la aceste evenimente, The Wall Street Journal face o analiza a noilor forme pe care le ia pericolul violentei islamiste prin capacitatea sa de a „inspira” noi jihadisti de la distanta, criticand in paralel incapacitatea presedintelui Barack Obama de a gestiona, sau cel putin de a realiza, acest pericol.

Presedintele Barack Obama a ajuns la Casa Alba crezand ca „razboiul impotriva terorii” era doar o exagerare ce izvoraste din temerile politice, iar guvernul sau a incetat sa mai foloseasca termenii. Sapte ani mai tarziu, Obama se gaseste in fata unei reinvieri jihadiste la nivel mondial, ce ameninta spatiul american mai puternic decat oricand de la atacurile din 11 septembrie 2001 incoace.

Aceasta e lectia dureroasa a ultimelor atacuri de la un centru pentru persoane cu dizabilitati din San Bernardino, California. Directorul FBI, James Comey, a declarat vineri ca agentia sa investigheaza masacrul de miercuri – in care au murit 14 persoane – considerandu-l un act de terorism si ca doi atacatori musulmani dadeau „semne de radicalism”.

Comey a mai adaugat ca in timp ce inca nu exista dovezi care sa indice faptul ca atacatorii ar face parte dintr-o celula terorista mai mare, exista totusi semne ale unei potentiale „inspiratii” teroriste straine. Asta ar implica Statul Islamic sau Al Qaeda, probabil prin intermediul internetului.

Directorul FBI a spus cu mai multe ocazii ca ancheta este abia la inceput, insa merita sustinerea pentru a vorbi deschis despre probe si pericole. Fiecare instinct al administratiei, incepand cu presedintele, a fost de a minimiza riscul terorist pe solul american – probabil pentru ca aceasta contrazice credintele politice ale lui Obama care spun ca nu trebuie sa ne temem decat de frica de terorism insasi.

Presedintele a facut acest lucru explicit in mai 2013, intr-un discurs tinut la Universitatea pentru Aparare Nationala, in care a spus ca americanii ar trebui sa depaseasca razboiul post 11 septembrie, comparand amenintarea terorista islamista cu „numeroasele forme de extremism violent din istoria noastra”. In istorie, putine discursuri prezidentiale au fost atat de rapid repudiate de evenimente. San Bernardino este un exemplu de teroare domestica fata de care Comey a avertizat in timp ce se adresa Congresului despre miile de americani ce sunt acum simpatizanti ai Statului Islamic, scrie The Wall Street Journal.

San Bernandino a mai demonstrat ca efectele venind din partea unui jihadist „inspirat” de ISIS pot fi la fel de violente ca cele ce izvorasc din actiunile unui membru al gruparii. Oficialii americani au spus ca Tashfeen Malik – unul dintre cei doi atacatori musulmani – a jurat credinta Statului Islamic intr-o postare pe Facebook cu o zi inainte de atac. Daca ISIS a fost sursa sa de inspiratie, asta dovedeste faptul ca organizatia terorista nu are nevoie de o retea de agenti pentru a-si raspandi teroarea. Epoca internetului ii permite sa vorbeasca pentru toti musulmanii suniti, oriunde, care la randul lor pot purta razboiul impotriva necredinciosilor.

Esecul presedintelui Obama de a raspunde cu forta, sau cel putin sa para ca intelege amenintarea, a permis acestei inspiratii periculoase sa se raspandeasca, in timp ce Statul Islamic isi aroga pozitia de avangarda in istoria islamista. In ultimele saptamani, agentii califatului – sau acolitii sai – au comis acte de terorism in Sinai, Beirut, Paris si acum, dupa cum pare, in San Bernardino.

Presedintele american Barack Obama se va adresa natiunii, duminica seara, la ora locala 20:00, cu un discurs pe tema amenintarii teroriste, sustinut in Biroul Oval de la Casa Alba. Liderul american ar urma sa prezinte si noi informatii din ancheta privind atacul armat de miercuri, din San Bernadino (statul american California), soldat cu 14 morti si investigat de autoritati ca atentat terorist.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro