Sari direct la conținut

ANAT: Agenţiile de turism nu poartă răspunderea pentru modificarea încadrării destinaţiei între data achiziţionării serviciilor turistice şi data întoarcerii. Cât timp graniţele sunt deschise, rămâne în vigoare contractul cu turistul

HotNews.ro
ANAT: Agenţiile de turism nu poartă răspunderea pentru modificarea încadrării destinaţiei între data achiziţionării serviciilor turistice şi data întoarcerii. Cât timp graniţele sunt deschise, rămâne în vigoare contractul cu turistul

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) spune că, în cazul intrării unor ţări în zona roșie sau galbenă, atât timp cât graniţele sunt deschise, rămâne în vigoare contractul cu turistul, astfel că agenţiile de turism nu poartă răspundere pentru modificarea încadrării destinaţiei între data achiziţionării serviciilor turistice şi data întoarcerii.

În ultimele săptămâni, mai multe ţări care sunt destinaţii turistice pentru români, precum Grecia sau Turcia, au intrat pe lista roşie.

În acest caz, turiştii nevaccinaţi cu vârstele de peste 16 ani trebuie să îşi asume carantina la revenirea în ţară, spune Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), care subliniază că agenţiile de turism „nu poartă răspunderea pentru modificarea încadrării destinaţiei între data achiziţionării serviciilor turistice şi data întoarcerii, ci pentru buna organizare şi derulare a pachetului turistic”.

ANAT precizează că, în cazul intrării unor ţări pe listele roşii sau galbene, atât timp cât graniţele sunt deschise, rămâne în vigoare contractul cu turistul: „Agenţia de turism are doar obligaţia de a asigura prompt serviciile turistice, fie ele de cazare, masă sau, după caz, transport, tururi opţionale, ghid, transfer, potrivit ofertei iniţiale”.

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism le recomandă turiștilor încheierea de asigurări storno, respectiv de călătorie, care pot acoperi multe situații imprevizibile, ce pot fi dovedite, precum îmbolnăviri sau accidente. Asigurarea storno nu acoperă situații precum trecerea unei țări pe lista roșie.

  • ”Decizia intrării anumitor țări pe lista roșie, respectiv galbenă din punct de vedere al riscului epidemiologic aparține Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) iar culorile sunt raportate strict la situația epidemiologică a României. De exemplu, Turcia este roșie pentru România dar poate fi verde sau galbenă pentru altă țară.
  • În ultima vreme, agențiile de turism s-au confruntat cu turiști nemulțumiți care au rezervări în special în țările aflate pe lista roșie și care solicitau returnarea banilor sau reprogramare.
  • Menționăm că agențiile nu poartă vreo responsabilitate pentru intrarea unei țări pe lista roșie, cât timp acea destinație este deschisă. În plus, există posibilitatea vaccinării, în prezent, la îndemână pentru majoritatea turiștilor, alături de dovada trecerii prin boală, deci imunizare”, subliniază Cristian Vlad, președintele Consiliului Regional Centru al ANAT.

O nouă listă cu clasificarea țărilor în funcție de rata de incidență cumulată a cazurilor de COVID a fost adoptată joi de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Lista intră în vigoare începând cu data de 15 august, ora 00.00.

Bulgaria rămâne în zona verde, iar Turcia intră în cea roșie acolo unde sunt Spania, Grecia sau Marea Britanie.

Cei vaccinați împotriva COVID-19 nu trebuie să stea în carantină dacă vin din zone aflate pe lista galbenă sau pe cea roșie.

CITEȘTE ȘI:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro