Sari direct la conținut

Angela Merkel, trasă la răspundere in scandalul azilanților, vrea un Oficiu de refugiați european

HotNews.ro
Angela Merkel, Foto: Agerpres/AP
Angela Merkel, Foto: Agerpres/AP

Deși Angela Merkel părea să fi rămas neatinsă de scandalul Bamf, legat de așa-zisele grave nereguli de la Oficiul Federal pentru Migranți, iată că lucrurile nu rămân așa. Și Ahile avea un călcâi vulnerabil, iar vulnerabilitatea Angelei Merkel e politica sa față de refugiati. Presa de scandal inflamează cazul înainte ca acesta să fi fost elucidat și somând-o pe Merkel să dea seamă, de „cât știa“. E o situație încurcată, iar cancelarul îi pune capac, anunțând că vrea crearea unui Bamf european. Iar acest lucru pare să nu convină multora, inclusiv partenerilor din coaliția de guvernare.

  • Bamful european

Într-un interviu dat duminică publicației Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, ea a avansat ideea unei instituții europene care să se ocupe de refugiați. Ziariștii au întrebat-o dacă e vorba de „un fel de Bamf european”. Merkel a precizat: „În stadiul final de soluționare, avem nevoie de o autoritate comună, europeană, care să se ocupe de refugiați și să se ocupe de cererile de azil la granițele exterioare [n.t. ale UE], pe baza unui drept la azil unitar, european”.

Această poziție e tipică pentru Merkel. În timp ce adversarii săi politici se agață de fiecare derapaj instituțional, înainte chiar de a fi fost dovedit, Angela Merkel vede ansamblul problemei și avansează soluții de fond, eventual aplicabile la nivel european. Iar acest lucru n-ar trebui să ne surprindă la un cancelar în funcție de 13 ani. E o continuitate care poate părea unora plictisitoare, care însă aduce cu ea șansa abordării problemelor majore, la un alt nivel.

  • Josefa acuză

Dar să vedem despre ce este vorba în acest scandal. Pe scurt, este vorba de un presupus abuz în serviciu și corupție la biroul extern al Oficiului Federal pentru Migranți (Bamf) din Bremen, unde se pare că, între anii 2013-2016, s-ar fi soluționat pozitiv circa 1.200 de cereri de azil politic. Despre acest caz m-am referit pe larg la mijlocul lunii mai, în articolul „Josefa Schmid și scandalul azilului în Germania”.

Între timp, suspiciunile de nereguli s-au extins și asupra altor birouri ale Bamf, după cum s-a scris în presă germană. În mod firesc, noul ministru de interne, Horst Seehofer, a intrat și el în colimator, mai ales că denunțătoarea Josefa Schmid susține că l-ar fi informat de existența neregulilor, printr-un sms trimis încă din luna martie, la care acesta nu a răspuns.

  • Seehofer face curățenie

Seehofer a negat că ar fi avut încă de pe atunci cunoștință de faptele sesizate, însă a reacționat dur la adresa instituției vizate, unde se pare că nu mai vrea „să lase piatră pe piatră”. Prin urmare, șefa Bamf, Jutta Cordt, se află sub presiune, căci Seehofer a ordonat o clarificare extinsă și care „nu ține seama de persoane”.

Cumva, prin postul ministerial pe care îl ocupă, fostul premier bavarez și președinte al CSU are șansa să facă o ordine de mult dorită, și cu siguranță mai strictă, printre refugiați. Să nu uităm că, în 2015, Bavaria „sa” a fost primul land din Germania invadat de refugiați. Oricum, îi atribuim doar intenții bune în dorința de a face curățenie la Bamf.

  • SPD-ul atacă

Iar aceste intenții înaripeaza nu doar dorințele dreptei naționaliste, ci și, surprinzător, pe partenerii din coaliția de guvernare, anume de la SPD. Potrivit celor mai noi informații apărute în presa de scandal, Angela Merkel ar fi fost informată încă de la începutul anului 2017, de către fostul șef al Oficiului pentru Migranți, Frank-Jürgen Weise, în două covorbiri directe, asupra unor „nereguli grave” la Bamf.

Weise a pus la dispoziția Bild am Sonntag o notiță de uz intern a instituției pe care a condus-o, în care scria: „Este inexplicabil cum, din perspectiva stării de fapt, s-ar fi putut crede că Bamf ar fi putut gestiona, măcar în parte, enorma afluență de oameni refugiați”.

Iar acum, în urmă răvășitoarelor dezvăluiri, secretarul general al SPD, Lars Klingbeil, o somează pe Merkel „să ia poziție”. „Documentele aparute acum ridică în mod definitiv întrebări asupra rolului cancelariei“, a declarat acesta pentru Bild.de.

Cu siguranță că, pe lângă Weise, alți funcționari de rang înalt și doi-trei miniștri vor trebui să răspundă în fața unei comisii de anchetă parlamentară. „Invitarea acestora e ca și decisă“, consideră Spiegel.de. Însă dacă SPD-ul crește presiunea, chiar și cancelarul ar putea fi invitat la Comisie. Prin urmare, scandalul Bamf trece de la răspunderea pur managerială, la cea politică. Și anume, la cel mai înalt nivel.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro