ANI, insigna de partid (de Andreea Pora)
Tudor Chiuariu, ca de altfel si seful sau de guvern care il seconda in afirmatii, inca traieste cu iluzia ca minciuna poate muri nespovedita si neimpartasita, pierduta undeva in munti.
Din nefericire pentru el, dupa revolutie legile si numirile in functii publice au prins prostul obicei de a se lasa votate in Parlament si publicate in Monitorul Oficial dupa ce mai intai ajung in mainile presei.
Asa se face ca nominalizarile pentru Consiliul National de Integritate s-au aflat, moment in care s-a spulberat rapid orice pretentie de independenta.
Folosindu-se de ambiguitati intentionate ale legii, care nu interzice persoanelor din Consiliu sa fie membri de partid, parlamentari sau demnitari, politicienii au trecut la fapte si au nominalizat in proportie de 80% numai asemenea personaje.
Traditia a pus si ea umarul, astfel incat acestei calitati i se adauga si cea de „dalmatian”, adica numeroase pete mai vechi sau mai noi.
Conservatorii, de exemplu, din respect fata de Felix, au nominalizat-o pe „Paula-Sanda”, cele doua nume de cod sub care mai este cunoscuta senatoarea si fosta ministresa a Justitiei, Rodica Stanoiu, pe vremea cand semna delatiuni la Securitate.
Celelalte partide de la stanga la dreapta s-au intrecut in a alege parlamentari, secretari de stat, consilieri, sefi de agentii sau directori in descentralizate, toti fiind legati prin odgonul apartenentei la cate un interes politic sau financiar.
Mihai saptefrati a fost, pe rand, consilier la Bogdan Olteanu si Teodor Atanasiu, Marian Zlotea (PD) este presedinte la Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor, Nicu Marcu, alesul Ministerului Finantelor, a fost director la Loteria Romana, actualmente la AVAS.
Social-democratii, desi nu si-au anuntat candidatul, au impuscat un loc in plus cu ajutorul Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene, care l-a numit pe Vasile Silvian Ciupeca, fost deputat PSD in legislatura trecuta si seful organizatiei judetene a partidului.
Chiar si asociatiile magistratilor au deprins avantajele tertipurilor politicianiste, dovada ca „anuntul” a stat pe site-ul CSM o zi, de veste a prins cine trebuie si de ales s-a ales… Viorica Costiniu, o cunoscuta sustinatoare a reformelor Macovei.
Nominalizatii pe spranceana politica vor fi cei mandatati sa verifice averile colegilor de partid si Parlament. Ei vor trebui sa decida la mica intelegere daca diferenta dintre averea existenta si venituri se incadreaza in suma prevazuta de lege, ei vor fi cei care vor trimite inspectorii ANI pe teren si care vor verifica si conflictele de interese.
Independenta Agentiei va fi in deplinatatea facultatilor ei in momentul in care Consiliul va propune si revoca din functie presedintele ANI, cand va stabili strategia institutiei si va face regulamentul concursurilor de angajare.
Dar cele mai interesante si mai independente vor fi probabil convocarile la partid, unde respectivii vor fi pusi sa faca raportari detaliate asupra intentiilor si descoperirilor inspectorilor ANI, ca metoda de preventie.
Lovita de valul de independenta emanat dinspre Parlament, ANI va deveni probabil obiect de studiu pentru Comisia Europeana, care insa, precauta, si-a luat un ragaz pana la toamna, cand va veni un alt raport de monitorizare.