Sari direct la conținut

Anul Darwin – Mihnea Bostina, cercetator la Harvard School of Medicine: Alegerea unor VIP-uri ideologice este o simplificare foarte comoda

HotNews.ro

Anul 2009 a fost declarat anul Darwin. Aniversam 200 de ani de la nasterea lui Charles Darwin si 150 de ani de la publicarea Originii speciilor, o carte care a schimbat lumea. Nu doar lumea stiintifica, ci cultura occidentala ca atare. Cine a fost Charles Darwin? Si cum se organizeaza o aniversare stiintifica de acest nivel? HotScience v-a invitat la o intalnire online pe tema vietii lui Charles Darwin. Mihnea Bostina, cercetator la Harvard School of Medicine, a dialogat online cu cititorii HotNews.ro.

  • Intalnirea s-a incheiat
  • Puneti intrebari folosind formularul de comentarii de la finalul articoului

Cine a fost Darwin?

Charles Darwin s-a nascut pe data de 12 februarie 1809, in localitatea Shrewsbury, comitatul Shropshire din Marea Britanie. Provenea dintr-o familie bogata, de oameni educati. Bunicul sau din partea tatalui era Erasmus Darwin, unul dintre cei mai reprezentativi oameni de cultura englezi din Secolul al XVIII-lea, care murise insa cu 7 ani mai devreme.

Darwin a fost unul dintre cei mai influenti oameni de stiinta ai tuturor timpurilor, care a modificat fundamental conceptiile privind aparitia si evolutia vietii pe Terra. Teoria sa este probabil una dintre cele mai faimoase teorii stiintifice ale zilelor noastre, pentru foarte multi subiect de discutie (si, poate, din pacate, de prea putini studiata). Lucrarea „Originea speciilor”, chiar daca scoasa in ultimii ani chiar si din programa scolara in Romania, este considerata insa drept lucrare de baza pentru numeroase domenii ale stiintelor vietii si ale Terrei din ultimele decenii.

Dar Charles Robert Darwin nu s-a marginit „doar” la o carte care avea sa schimbe fata lumii stiintifice. El a scris lucrari de biologie, paleontologie si geologie de o valoare recunoscuta pe plan mondial. Si totusi, singura sa diploma universitara este obtinuta la Cambridge, Marea Britanie, in domeniul teologiei.

Calatoria sa in jurul lumii la bordul navei Beagle (1831–1836), povestita intr-unul dintre cele mai faimoase jurnale de calatorie scrise vreodata – a fost piatra de temelie pe care si-a cladit faimoasa teorie a originii speciilor – si l-a ajutat la intelegerea multor fenomene ale naturii. Iar jurnalul in sine a fost sursa de inspiratie pentru multe generatii de naturalisti – de la el pana in zilele noastre.

A fost casatorit si a avut 10 copii.

Figura sa este caracteristica savantului din secolul al XIX-lea, enciclopedist, atras de tot ce e necunoscut.

S-a stins din viata la 73 de ani, in anul 1882.

Anul Darwin

In acest fel, Hotscience se alatura comunitatii stiintifice internationale, care aniverseaza anul Darwin. Dar cum se aniverseaza o descoperire stiintifica?

Evident, e vorba de conferinte, colocvii, intalniri, expozitii – tot mai multe, unele deja in desfasurare. Este vorba insa si de carti. De publicarea a tot felul de carti: editii Darwin pentru incepatori sau avansati, pentru cei care citesc pentru prima data Originea speciilor sau Voiaj la bordul navei Beagle sau pentru cei care le-au citit deja de multe ori, insa studiaza subiectul sau autorul. Apoi apar sau vor aparea tot felul de carti despre Darwin. Se re-editeaza carti celebre, generatoare de dezbateri aprinse.

Iata doar cateva dintre ele.

Interesant: chiar si cele mai „populare” dintre ele incearca sa explice in mod coerent si consistent ce este, de fapt, teoria darwiniana a evolutiei. Dintre cele mai noi aparitii, la Cambridge University Press sunt doua volume de corespondenta Darwin, acoperind tineretea savantului, anii de universitate si perioada marii calatorii la bordul vasului Beagle.

De fapt, pentru cei doritori sa studieze teoria darwinista, nimic mai usor: operele complete ale lui Charles Darwin si o mare parte din arhiva au fost digitizate si pot fi accesate gratuit la http://darwin-online.org.uk/.

Un proiect aniversar este proiectul corespondentei Darwin, deocamdata online, insa urmarind publicarea unei mari editii de corespondenta (Darwin a lasat peste 7.000 de scrisori).

In sfarsit, un alt proiect aniversar mai putin obisnuit vizeaza reconstruirea vasului Beagle – „asa cum era” si refacerea calatoriei lui Darwin in jurul lumii.

Pe teritoriul Marii Britanii, anul Darwin aduce insa nu doar evenimente academice sau de popularizare a stiintei, expozitii sau conferinte, ci si evenimente literare sau artistice. Universitatea din Cambridge organizeaza la inceput de iulie Festivalul Darwin: un festival al „stiintei, literaturii, filosofiei, muzicii…si epocii lui Darwin”.

Ce stim si ce nu stim despre evolutie

In subsidiar, toate aceste evenimente aniversare urmaresc si un scop educativ. Poate ca ar trebui sa aflam, sa invatam mai multe despre ce spune de fapt teoria darwinista. Putine teorii stiintifice sunt atat de prost reprezentate in discursul cultural al epocii contemporane, sau atat de putin/prost intelese (desi foarte discutate, la toate nivelurile).

In vara anului trecut, New Scientist publica un grupaj cu cele mai cunoscute prejudecati si false opinii legate de evolutionism: acele idei sau fragmente de teorie care sunt adesea, din pacate, atribuite lui Darwin pe nedrept. Lucruri care nu au nimic de-a face cu teoria darwinista, sau care sunt pur si simplu false. E o lista interesanta. Merita sa verificati de cate dintre ele ati auzit.

A fost creat si un site dedicat Zilei Darwin (12 februarie, ziua de nastere a lui Charles Darwin).

Hotscience a dorit sa acorde atentia cuvenita acestui eveniment prin o serie de materiale care au urmarit sa prezinte fapte si sa faca trimiteri spre surse directe de informare, care permit studierea directa a operei lui Charles Darwin:

Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro